15:09 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (187)
0 0 0
Βρείτε μας

Την Παρασκευή η Άγκυρα εξέδωσε Navtex για περιοχή νότια της Κύπρου όπου το Γιαβούζ θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ.

Για παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο μετά την ανακοίνωση για νέα επιχείρηση γεώτρησης του Γιαβούζ.

Υπογραμμίζει ότι για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για καλόπιστο διάλογο απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα και η πρόθεση της Τουρκίας για περαιτέρω δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή «κινείται, δυστυχώς, προς την αντίθετη κατεύθυνση».

«Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών όλων των κρατών-μελών πρέπει να γίνονται σεβαστά. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να τηρούν αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια» σημειώνει σε δήλωσή του.

Η αντίδραση έρχεται μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ότι το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο Γιαβούζ (Yavuz) ξεκινά για τη νέα αποστολή του σε σημείο, το οποίο η Άγκυρα αποκαλεί «Λευκωσία 1».

Σε νέο προορισμό θα κατευθυνθεί και το «Φατίχ» (Πορθητής) που ολοκλήρωσε την έρευνά του και θα μεταβεί αρχικά στο λιμάνι της Μερσίνας.

Την Παρασκευή, η Τουρκία προχώρησε σε νέα Navtex στα νότια της Κύπρου όπου το Γιαβούζ θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις έως τις 24 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ενεργειακό «πόκερ» στην Ανατολική Μεσόγειο

Iταλος ΥΠΕΞ για EastMed: Θα πρέπει να αποδειχθεί πως είναι οικονομικά βιώσιμος

Ανατολική Μεσόγειος: Drone θα συνοδεύουν τα τουρκικά γεωτρύπανα

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (187)
Tags:
Γιαβούζ, γεωτρήσεις, Τουρκία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ανατολική Μεσόγειος, Κυπριακή ΑΟΖ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK