ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το πώς θα πορευτούν σε σειρά ζητημάτων ΕΕ και Βρετανία, μετά το «διαζύγιο» , θα αποτελέσει το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων τους επόμενους μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη Δευτέρα σχέδιο με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαπραγμάτευση της νέας εταιρικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το έγγραφο των 33 σελίδων περιλαμβάνει προτάσεις για γενικές, οικονομικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

Να σημειωθεί πως θα χρειαστεί η έγκριση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αρχίσουν οι συνομιλίες.

«Η φιλόδοξη και ολοκληρωμένη νέα εταιρική σχέση που προβλέπεται στην παρούσα σύσταση αντικατοπτρίζει τα συμπεράσματα και τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και βασίζεται στην Πολιτική Δήλωση», αναφέρει το σχετικό έγγραφο της ΕΕ.

Η Πολιτική Δήλωση για τους μελλοντικούς δεσμούς ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου ψηφίστηκε και από τις δύο πλευρές τον Ιανουάριο, παράλληλα με το νομοσχέδιο αποχώρησης, το οποίο περιγράφει τους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο άφησε και επίσημα την ΕΕ την 1η Φεβρουαρίου.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα να συμφωνηθεί η νέα σχέση και υποσχέθηκε να διαπραγματευτεί με έναν «δίκαιο και διαφανή» τρόπο.

Οι δύο πλευρές έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, να συνάψουν νέα συμφωνία για το εμπόριο, τη συνεργασία στον τομέα της αστυνόμευσης, την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και την άμυνα, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι η ομάδα του θα επιδιώξει να υπερασπιστεί και να προωθήσει τα συμφέροντα της ένωσης των 27, στοχεύοντας παράλληλα σε λύσεις που σέβονται τις επιλογές του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε νωρίτερα ότι δεν υπήρχε ανάγκη για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθήσει τους κανόνες της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, τις επιδοτήσεις, την κοινωνική προστασία, το περιβάλλον ή "οτιδήποτε παρόμοιο".

Tags:
Μπόρις Τζόνσον, ΕΕ, Ευρώπη, Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Brexit
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK