18:34 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το αναθεωρημένο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μετανάστευση αναμένεται να είναι έτοιμο τον Απρίλιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει αλλαγές στο νομικό καθεστώς για το άσυλο και φύλαξη συνόρων από την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

Την εφαρμογή νέου σχεδίου για το άσυλο δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, τις οποίες επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο και θα διαθέτει πέντε άξονες:

  • Αλλαγή του νομικού καθεστώτος ασύλου
  • Στήριξη των χωρών προέλευσης
  • Στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής
  • Φύλαξη συνόρων
  • Ενισχυμένο πρόγραμμα επιστροφών

Αναφορικά με το καθεστώς ασύλου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, σχεδιάζεται να διαχειρίζονται αιτήσεις ασύλου και οι χώρες που δεν είναι πρώτης υποδοχής.

Για τη στήριξη των χωρών προέλευσης, αυτή σχεδιάζεται να γίνεται με κοινοτικά κονδύλια, ενώ σε ό,τι αφορά τη στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής, δρομολογείται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες να μην είναι μόνο οικονομική.

Σχετικά με τη φύλαξη των συνόρων, τα σχέδια – κατά τις ίδιες πληροφορίες – περιλαμβάνουν κατάργηση της Frontex, με τη φύλαξη να γίνεται από την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή σε συνεννόηση με τις εθνικές αρχές.

Τέλος, τα σχέδια περιλαμβάνουν κίνητρα – όπως η χορήγηση βίζας ή υποτροφίας - για οικειοθελή επιστροφή προσφύγων και μεταναστών.

Διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο μεταξύ, τη διακοπή κάθε συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση μέχρι την ανάκληση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας μεταναστών, αποφάσισε η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Την ίδια ώρα, στην υλοποίηση αντισταθμιστικών μέτρων προς τους δήμους του ανατολικού Αιγαίου προχωράει η κυβέρνηση, μία ημέρα μετά την απόφαση επίταξης εκτάσεων και κτιρίων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κοινοτάρχης Μυτιληνιών Σάμου: «Δεν μπορείς να διώχνεις τους Έλληνες, για να στεγάσεις μετανάστες»

Tags:
αιτούντες άσυλο, άσυλο, ΕΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Frontex, Προσφυγικό, πρόσφυγες, μετανάστες, μετανάστης, μεταναστευτικό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK