00:43 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία των Πρεσπών (99)
0 0 0
Βρείτε μας

Υπέρ της αποπομπής της Ρασέλα Μιζράχι τάχθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (15/02), το Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς ως υπηρεσιακή υπουργός επανέφερε πινακίδα με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η υπηρεσιακή υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Βόρειας Μακεδονίας, Ρασέλα Μιζράχι, αποπέμφθηκε, καθώς 62 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 26 κατά.

Η Μιζράχι, που προέρχεται από το VMRO, αποφάσισε να επαναφέρει πινακίδα στο υπουργείο της με την ονομασία της χώρας ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Υπέρ της αποπομπής της Μιζράχι ψήφισαν οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του κόμματος της αλβανικής μειονότητας. Κατά ψήφισαν εκείνοι του VMRO στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, που άρχισε μετά τα μεσάνυχτα και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (15/02).

Ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης Όλιβερ Σπάσοφσκι, είχε ζητήσει την αποπομπή της Μιζράχι, καθώς -όπως είπε- παραβίασε το Σύνταγμα της χώρας και έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με τα γειτονικά κράτη της και την ευρωατλαντική πορεία της, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σπασόφσκι ανέφερε:

«Ως πρόεδρος της κυβέρνησης, δεν μπορώ να επιτρέψω οι πολίτες και η χώρα να κρατούνται όμηροι μιας ανεύθυνης συμπεριφοράς, που θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και όλα τα οφέλη της συμφωνίας αυτής για την ένταξή μας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και για την προώθηση των σχέσεών μας με τους γείτονές μας».

Η Μιζράχι, κατά την ομιλία της, υποστήριξε πως «κληρονόμησε» την εν λόγω πινακίδα, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της και τόνισε «αστεία» την υπόθεση αποπομπής της, η οποία -όπως ισχυρίστηκε- υποκινήθηκε για πολιτικούς λόγους. Ολοκληρώνοντας, η ίδια αναφώνησε:

«Είμαι περήφανη Εβραία από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η Μιζράχι ορίστηκε υπηρεσιακή υπουργός, 100 ημέρες πριν από τη διενέργεια των πρόωρων εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες προγραμματίζονται για τις 12 Απριλίου και, την Κυριακή (16/02), θα επισημοποιηθεί η διάλυση του Κοινοβουλίου.

Διαβάστε ακόμα:

Συμφωνία των Πρεσπών: Με γοργούς ρυθμούς προς την αγκαλιά του ΝΑΤΟ

Θέμα:
Συμφωνία των Πρεσπών (99)
Tags:
αποπομπή, συμφωνία των Πρεσπών, Βόρεια Μακεδονία, υπουργός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK