ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφέρθηκε στη νέα ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, και περιέγραψε τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της.

 Την ανάγκη ύπαρξης «σωστής ισορροπίας» μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στην επικείμενη πρόταση των Βρυξελλών για την κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.

Από το βήμα της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, ο Έλληνας αξιωματούχος συνέστησε «ψυχραιμία, δουλειά, νηφαλιότητα και λιγότερο λαϊκισμό», ενώ τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης «ανοιχτής, αλλά προσεκτικής».

Επεσήμανε δε, ότι η νέα μεταναστευτική πολιτική θα απαιτήσει και ανάλογους πόρους, ενώ παραδέχθηκε ότι η Ε.Ε. απέτυχε κατά το παρελθόν και προκάλεσε κατακερματισμό και έλλειψη εμπιστοσύνης.

«Την προηγούμενη φορά βιαστήκαμε πολύ να προχωρήσουμε με την αλληλεγγύη, χωρίς να καταστήσουμε σαφές ότι υπάρχει και το στοιχείο της ευθύνης» παραδέχθηκε, μεταξύ άλλων.

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε ότι η νέα πρόταση θα προβλέπει μια διαφορετική, ολιστική προσέγγιση στο θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου.

«Θα ξεκινήσουμε από τις χώρες προέλευσης και τράνζιτ - όπου η Ε.Ε. ξοδεύει πολλά χρήματα σε αναπτυξιακή βοήθεια, αλλά απέτυχε να αντιμετωπίσει τις αιτίες της μετανάστευσης. Έπειτα, χρειαζόμαστε μια δυναμική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων μας. Είναι αδιανόητο ότι αφήνουμε την προστασία των εξωτερικών συνόρων μας στα κράτη - μέλη της εμπροσθοφυλακής» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα χρειαστεί και ένα σύστημα καταμερισμού βαρών και αλληλεγγύης. «Είναι άδικο οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα να σηκώνουν δυσανάλογο βάρος».

Επανερχόμενος στην αποτυχία του προηγούμενου συστήματος κατανομής των προσφύγων, ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι οφείλεται και στο γεγονός ότι επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστούν «με πλειοψηφία θέματα που άπτονται ευαίσθητων ζητημάτων εθνικής κυριαρχίας».

«Αυτή τη φορά δεν υπάρχει η επιλογή της αποτυχίας» ξεκαθάρισε και διαμήνυσε ότι η Κομισιόν θα προχωρήσει στην υλοποίηση του νέου σχεδίου, μόνο εφόσον διαπιστώσει ότι θα γίνει αποδεκτό από τις χώρες – μέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νέο ευρωπαϊκό σχέδιο «ποντάρει» πολλά και η Ελλάδα, η οποία επιδιώκει την αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λέσβος: Μετέφεραν σωσίβια και βάρκες στην περιοχή που επίταξε η κυβέρνηση

Νότης Μηταράκης: Τα κλειστά κέντρα δείχνουν πως δεν είμαστε «ξέφραγο αμπέλι» ως χώρα - Βίντεο

Tags:
άσυλο, μετανάστευση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρώπη, Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK