ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Μαραθώνιες αναμένεται να είναι οι διαπραγματεύσεις για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2021-2027, τόσο στη Σύνοδο Κορυφής, όσο και στις διμερείς επαφές που θα έχει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ηγέτες κρατών-μελών.

Στόχος των Ευρωπαίων ηγετών είναι να καταλήξουν μέχρι αργά σήμερα το βράδυ σε συμφωνία και η συμβιβαστική πρόταση να παρουσιαστεί το πρωί της Παρασκευής.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, ωστόσο, δεν έχει διαφανεί από τις δηλώσεις αξιωματούχων των Βρυξελλών και ηγετών ότι υπάρχει η διάθεση μεγάλης υποχώρησης ορισμένων χωρών προς την επίτευξη της συμφωνίας, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Τι θα ζητήσει η Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής το αίτημα για περισσότερους πόρους στο ταμείο συνοχής, διατήρηση του ύψους των ενισχύσεων για τους Έλληνες αγρότες και την ένταξη πολιτικών στον νέο προϋπολογισμό από τις οποίες η χώρα προσδοκά οφέλη, όπως για τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή.

Παρόλα αυτά, οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες καθώς η ΕΕ διαθέτει μικρότερο προϋπολογισμό, μετά το Brexit.

Η ελληνική πλευρά διαπιστώνει πως υπάρχει ακόμα ο διαχωρισμός ανάμεσα στους καθαρούς συνεισφορές- που διεκδικούν 1% ως βάση για την εισφορά στον προϋπολογισμό και ενεργά τα rebate, τις επιστροφές που λαμβάνουν- και στις χώρες που είναι αποδέκτες από διάφορες πολιτικές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος της Ελλάδας είναι να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να επιδείξει και την ευελιξία που χρειάζεται για να κλείσει το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα έχει αναπτύξει πολυεπίπεδες συμμαχίες, όπως με τις χώρες που ανήκουν στους Φίλους της Συνοχής, με τις χώρες των συνόρων σε ό,τι αφορά την αύξηση του προϋπολογισμού για το μεταναστευτικό, με τις χώρες της ΚΑΠ, με τις χώρες των νέων ιδίων πόρων σε ό,τι αφορά στα πλαστικά, με τις χώρες που θα ήθελαν καλύτερη μεθοδολογία για τους ρύπους.

Επί τάπητος θα τεθεί επίσης ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 25% μέσα στην κρίση, καθώς και οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός για να μείνει στην ΕΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Tags:
Ελλάδα, Προϋπολογισμός, διαπραγματεύσεις, Κυριάκος Μητσοτάκης, Σύνοδος Κορυφής
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK