00:17 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής για τον νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά την περίοδο 2021-2027, βρίσκονται προς το παρόν σε αδιέξοδο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Τη διαίρεση μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέδειξε η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν για τον προϋπολογισμό ύψους τριών τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, τον πρώτο δηλαδή μετά από το Brexit.

Οι διαβουλεύσεις δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι νωρίς το πρωί της Παρασκευής, με το κενό που αφήνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit να φέρνει στο προσκήνιο διαφορές μεταξύ των «27».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε πως η Ε.Ε. δεν θα έπρεπε να μειώσει τις δαπάνες και κατ’ επέκταση τις φιλοδοξίες της, παρά την απώλεια της βρετανικής συνεισφοράς ύψους 75 δισ. ευρώ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έκανε από την πλευρά της λόγο για «μεγάλες διαφορές» που πρέπει να ξεπεραστούν μεταξύ των 27 χωρών, τη στιγμή που ορισμένοι αξιωματούχοι τάσσονταν υπέρ της επέκτασης των συνομιλιών και το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το AFP.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε μαραθώνιες διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους ηγέτες σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος, ώστε να κατατεθεί μια νέα πρόταση την Παρασκευή.

Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα

Κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο απέχουν πολύ από αυτές της Κομισιόν και της Ευρωβουλής.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των οργάνων της Ε.Ε., δεδομένου ότι η απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις υπερβαίνει τα 200 δισ. ευρώ.

«Δεν πρέπει να εμφανιστούμε ως νέοι αλχημιστές», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναφέρθηκε στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, τονίζοντας πως οι περικοπές στον τομέα αυτό είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από τις προσδοκίες των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Πολιτική Συνοχής δεν θα πρέπει να θεωρείται απλά ως μεταφορά πόρων από τις πλούσιες χώρες προς τις φτωχότερες, αλλά «σημείο αναφοράς» προκειμένου να υλοποιηθούν έργα υποδομών και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Τόνισε επιπλέον ότι, αν και οι προτάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί δίνουν στην Ελλάδα αυξημένους πόρους, δεν επαρκούν στο σύνολό τους για να καλύψουν επιπτώσεις που άφησε η κρίση στη χώρα.

«Το Ταμείο Συνοχής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική συνέβαλαν στο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι πολύ σημαντική για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα έπρεπε να επιβραβεύει τις χώρες που κινούνται ταχύτερα».

Πέτσας: «Προς το παρόν αδιέξοδο»

Σε δηλώσεις του νωρίς το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται προς το παρόν σε αδιέξοδο.

Απέδωσε, δε, το αδιέξοδο αυτό στην επιμονή των πλουσιότερων χωρών για περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού κοντά στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Των δηλώσεων του κ. Πέτσα προηγήθηκε διμερής συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Κατά το skai.gr, η Αθήνα θα έθετε στη συζήτηση τις ποινές που πρέπει να επιβληθούν σε χώρες οι οποίες είτε παραβιάζουν το κράτος δικαίου είτε δεν συμμετέχουν στις συμφωνίες της ΕΕ για το προσφυγικό.

Τι είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) είναι ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καθορίζει τα όρια των δαπανών της Ε.Ε. για την περίοδο των επόμενων επτά ετών και διασφαλίζει ότι οι δαπάνες αναπτύσσονται κατά τρόπο ομαλό και εντός των ορίων των ιδίων πόρων της.

Tags:
Προϋπολογισμός, ΕΕ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Σαρλ Μισέλ, Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Στέλιος Πέτσας, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK