ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ανέδειξε το διαίρεση που επικρατεί μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με φόντο τον προϋπολογισμό ύψους τριών τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

Αγεφύρωτο παραμένει μέχρι στιγμής το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό ύψους τριών τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

Πρόκειται για τον πρώτο ευρωπαϊκό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μετά το Brexit, που φέρνει απώλεια της βρετανικής συνεισφοράς ύψους 75 δισ. ευρώ.

Δεδομένου πως μέχρι αργά τη νύχτα δεν βρέθηκε κοινός τόπος, τις πρώτες πρωινές ώρες έλαβαν χώρα διμερείς διαβουλεύσεις υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με στόχο σήμερα Παρασκευή να παρουσιαστεί μια συμβιβαστική πρόταση.

Οι διαβουλεύσεις, κατά το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πραγματοποιήθηκαν με τη σειρά της κυλιόμενης προεδρίας της Ε.Ε. Αφού είδε τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς, ο κ. Μισέλ είχε διμερείς επαφές με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ακολούθως με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Διάσταση απόψεων

Η διάσταση απόψεων είχε διαφανεί από νωρίς, με πηγές της γαλλικής προεδρίας να αναφέρουν πως το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού και κυρίως η Κοινή Αγροτική Πολιτική δέχθηκαν «επίθεση από τις βόρειες χώρες της Ε.Ε.».

Ολλανδία, Δανία, Σουηδία και Αυστρία δεν δέχονται το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού να υπερβεί το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, με τους ηγέτες των χωρών αυτών να έχουν συνάντηση τη νύχτα με το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ είναι το 1,074% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον αντίποδα, σχεδόν 15 ευρωπαϊκές χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης – μεταξύ τους η Ελλάδα – εμφανίζονται αρνητικές στη μείωση των πόρων για την πολιτική σύγκλισης.

Τι είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) είναι ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καθορίζει τα όρια των δαπανών της Ε.Ε. για την περίοδο των επόμενων επτά ετών και διασφαλίζει ότι οι δαπάνες αναπτύσσονται κατά τρόπο ομαλό και εντός των ορίων των ιδίων πόρων της.

Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα

Κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο απέχουν πολύ από αυτές της Κομισιόν και της Ευρωβουλής.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των οργάνων της Ε.Ε., δεδομένου ότι η απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις υπερβαίνει τα 200 δισ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του νωρίς το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται προς το παρόν σε αδιέξοδο.

Tags:
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Σύνοδος Κορυφής, ΕΕ, Προϋπολογισμός, Ευρωπαϊκή Ένωση, Εμανουέλ Μακρόν, Σαρλ Μισέλ, Βρυξέλλες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK