ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Συνεχίζονται στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις για το πρώτο ευρωπαϊκό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μετά το Brexit, για την περίοδο 2021-2027.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με αρχηγούς κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Αυτήν την ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σε συνάντηση με τους:

  • Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ,
  • Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν,
  • Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε,
  • Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο γραφείο της Ισπανικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.

Κατά το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ατζέντα βρίσκεται το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027.

Ολονύχτιες διαβουλεύσεις

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό ύψους τριών τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

Πρόκειται για τον πρώτο ευρωπαϊκό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μετά το Brexit, που φέρνει απώλεια της βρετανικής συνεισφοράς ύψους 75 δισ. ευρώ.

Δεδομένου πως μέχρι αργά τη νύχτα δεν βρέθηκε κοινός τόπος, τις πρώτες πρωινές ώρες έλαβαν χώρα διμερείς διαβουλεύσεις υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με στόχο σήμερα Παρασκευή να παρουσιαστεί μια συμβιβαστική πρόταση.

Η διάσταση απόψεων είχε διαφανεί από νωρίς, με πηγές της γαλλικής προεδρίας να αναφέρουν πως το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού και κυρίως η Κοινή Αγροτική Πολιτική δέχθηκαν «επίθεση από τις βόρειες χώρες της Ε.Ε.».

Ολλανδία, Δανία, Σουηδία και Αυστρία δεν δέχονται το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού να υπερβεί το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, με τους ηγέτες των χωρών αυτών να έχουν συνάντηση τη νύχτα με το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ είναι το 1,074% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον αντίποδα, σχεδόν 15 ευρωπαϊκές χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης – μεταξύ τους η Ελλάδα – εμφανίζονται αρνητικές στη μείωση των πόρων για την πολιτική σύγκλισης.

Κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα».

Tags:
Πέδρο Σάντσεθ, Τζουζέπε Κόντε, Εμανουέλ Μακρόν, Άνγκελα Μέρκελ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Σύνοδος Κορυφής, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ, Προϋπολογισμός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK