23:57 06 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, ζήτησε αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας για τους άντρες επιβάτες μουσουλμανικών πεποιθήσεων. Τα σχόλιά του έρχονται μια μέρα αφότου μια Βρετανίδα που έγινε μουσουλμάνα παραδέχτηκε ότι σχεδίαζε να ανατινάξει τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου.

«Ποιοι είναι οι βομβιστές; Θα είναι άγαμοι άντρες που ταξιδεύουν μόνοι», σχολίασε ο Ο’ Λίρι στους Times, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το Σαββάτο.

«Δεν μπορείς να λες πράγματα, γιατί είναι ρατσισμός, αλλά γενικά θα είναι άντρες μουσουλμάνοι. Τριάντα χρόνια πριν, ήταν οι Ιρλανδοί. Εάν από εκεί είναι που προέρχεται η απειλή, αντιμετώπισε την απειλή».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι οι έλεγχοι ασφαλείας θα πρέπει να είναι πιο χαλαροί για οικογένειες που ταξιδεύουν με παιδιά, γιατί υπάρχει μηδενικός κίνδυνος να είναι αυτοί οι τρομοκράτες.

Τα σχόλια του Ο’ Λίρι χαρακτηρίστηκαν «ρατσιστικά» από βουλευτές και φορείς. Το Μουσουλμανικό Συμβούλιο ανέφερε: «Ασκεί ανοιχτά διακρίσεις απέναντι σε «άντρες που έχουν γίνει Μουσουλμάνοι», που σίγουρα δεν βασίζονται σε συγκεκριμένες πληροφορίες αλλά μόνο στο αν κάποιος «μοιάζει ή ενεργεί ως μουσουλμάνος».

Ο βουλευτής των Εργατικών, Καλίδ Μαχμούντ, που είναι μουσουλμάνος, κατηγόρησε τον Ο’ Λίρι για «υποκίνηση ρατσισμού».

Οι λόγοι για τους οποίους ο Ο’ Λίρι έγινε γνωστός

Ο 58χρονος Ο’ Λίρι δούλευε για 30 χρόνια στην Ryanair, όταν ανέλαβε CEO το 1994, με το συμβόλαιό του να λήγει το 2024.

Έχει γίνει γνωστός για σειρά σχολίων του στο παρελθόν, όπως ένας «φόρος πάχους» για τους υπέρβαρους επιβάτες, έχει προτείνει τουαλέτες με κέρμα στο αεροπλάνο και έχει επιδείξει ιδιαίτερη εχθρότητα σε ταξιδιωτικούς πράκτορες και υπέρμαχους εκστρατειών κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Γ… τους ταξιδιωτικούς πράκτορες», είχε πει κάποτε. «Βγάλτε τους γ… έξω και πυροβολήστε τους. Τι έχουν κάνει για τους επιβάτες τόσα χρόνια;».

«Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις με τους περιβαλλοντολόγους είναι να τους πυροβολήσεις. Αυτοί οι βαρεμένοι θέλουν να κάνουν το αεροπλάνο προνόμιο των πλουσίων», είχε δηλώσει το 2005.

Ο Ο’ Λίρι είναι μεταξύ μιας χούφτας CEO που έκαναν επανάσταση στις αεροπορικές μεταφορές, κάνοντάς τις προσιτές στους πολλούς, που διαφορετικά δεν θα ήταν σε θέση να ταξιδέψουν διεθνώς.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Ο’ Λίρι εστάλη στο Τέξας να μελετήσει τη λειτουργία της Southwest Airlines, αεροπορικής χαμηλού κόστους, που είχε επιτυχώς εκμεταλλευτεί την απορύθμιση της μετά Ρίγκαν εποχής.

Έφτασε την εξοικονόμηση σε άλλο επίπεδο. Αντί για μόνο δωρεάν σνακ στους επιβάτες, που παρείχε η Southwest αντί πλήρους γεύματος, η Ryanair προσφέρει φαγητό μόνο αντί αμοιβής. Ακόμα και τα στυλό στο προσωπικό έχουν μπει στο πλαίσιο την περικοπή εξόδων.

Αυτή η προσέγγιση χωρίς φιοριτούρες, ευτυχώς ή δυστυχώς, άνοιξε την Ευρώπη για την ιρλανδική μεσαία και εργατική τάξη.

Tags:
Μουσουλμάνοι, Ryanair, ρατσισμός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK