ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

«Θα παρουσιάσουμε ένα νέο deal για το άσυλο και τη μετανάστευση, δεν μπορεί η Ευρώπη να αποτύχει δύο φορές» σημείωσε ο κ. Σχοινάς.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μετά την ολοκλήρωσης της έκτακτης συνέντευξης τύπου, στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι έπειτα από την επίσκεψη των τριών προέδρων των θεσμών χθες στον Έβρο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ένα «εκκωφαντικό μήνυμα αλληλεγγύης» προς την Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει μία «άνευ προηγουμένου πρόκληση».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το κολλέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες αποφάσισε πως η δέσμη μέτρων για την προστασία των ελληνικών συνόρων, θα περιλαμβάνει την κινητοποίηση από την FRONTEX 100 επιπρόσθετων συνοριοφυλάκων πέρα από τους 530 που έχουν διαθέσει τα κράτη μέλη και τη διάθεση ακόμη ενός αεροπλάνου, ταχύπλοου σκάφους και τριών οχημάτων με θερμικές κάμερες.

​Ο κ. Σχοινάς ακόμη σημείωσε πως τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Βουλγαρίας είναι ευρωπαϊκά, επισημαίνοντας πως η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή και με τις κυπριακές αρχές.

Το Σχέδιο δράσης το οποίο πρόκειται να τεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, που θα συνεδριάσει στις 18:00 ώρα Ελλάδος στη βελγική πρωτεύουσα, περιλαμβάνει ακόμη:

  • Την άμεση χρηματοδότηση 350 εκατ. ευρώ τα οποία προορίζονται στην στήριξη των υποδομών σχετικά με τη διαδικασία «σκρίνινγκ» την ασφάλεια και την ιατρική φροντίδα, ενώ άλλα 350 εκατ. ευρώ θα ακολουθήσουν αμέσως μετά με τροποποιητικό προϋπολογισμό.
  • Την προσπάθεια επανεκκίνησης της επανεγκατάστασης και της χρηματοδότησης του προγράμματος των επιστροφών.
«Λανσάρουμε την πολιτική προστασίας για ιατρική αγωγή. Ζητήσαμε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη 160 επιπλέον υπαλλήλων για αιτήσεις ασύλου. Ακόμη πρέπει να ενισχύσουμε την περιφερειακή συνεργασία με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, καθώς δεν πρέπει να επαναληφθούν οι σκηνές του 2016», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Σχοινάς επίσης τόνισε πως η Κομισιόν σε μια περίοδο που η Ευρώπη δοκιμάζεται, θα πρέπει να αποδείξει πως είναι ικανή να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχοτν, ενώ ακόμη, ξεκαθάρισε πως οι άνθρωποι στα σύνορα δεν είναι εργαλεία, και θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη δράση και ψυχραιμία.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι ο ίδιος και η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον θα παρουσιάσουμε ένα νέο deal για το άσυλο και τη μετανάστευση, καθώς «δεν μπορεί η Ευρώπη να αποτύχει δύο φορές».

Tags:
σύνορα, ΕΕ, Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταναστευτικό, μετανάστες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK