ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Σύνορα Έβρου (212)
0 01
Βρείτε μας

Η ΕΕ θα συζητήσει για περισσότερα κονδύλια για την Τουρκία, αλλά δεν μπορεί να αποδεχθεί να χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης οι μετανάστες, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν ενδεχομένως για περισσότερα κονδύλια που θα βοηθήσουν την Τουρκία να στηρίξει τους πρόσφυγες, αλλά δεν μπορεί να δεχτεί ότι οι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης, δήλωσε την Παρασκευή πριν από το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και της Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Θα συζητήσουμε γι 'αυτό» σημείωσε ο κ. Μπορέλ, ερωτηθείς πόσα κράτη - μέλη της Ε.Ε. είναι πρόθυμα να συζητήσουν την αύξηση της χρηματοδότησης στην Τουρκία.

«Η Τουρκία σηκώνει μεγάλο φορτίο, τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους, πρέπει να το καταλάβουμε, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης» συνέχισε.

Δένδιας: Ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η μετακίνηση μεταναστών έχει ενορχηστρωθεί από την Τουρκία

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «αντιμετωπίζουμε μία μαζική μετακίνηση μεταναστών προς τα σύνορα της Ελλάδος και της Ευρώπης»

Πρόσθεσε, δε, πως πρόκειται για μετανάστες οι οποίοι ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία.

Ο κ. Δένδιας μίλησε για «ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η πληθυσμιακή αυτή μετακίνηση έχει δημιουργηθεί και ενορχηστρωθεί από την Τουρκία».

Ένταση το πρωί στον Έβρο

Σημειώνεται ότι σκηνικό έντασης επικράτησε νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής, στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, στις Καστανιές Έβρου, με τους μετανάστες να παραμένουν συγκεντρωμένοι στην τουρκική πλευρά. Δακρυγόνα εκτοξεύτηκαν από την τουρκική πλευρά προς τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες παραμένουν σε επαγρύπνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι επιθέσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα στις Καστανιές, «συντονίζονταν από drones». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι οι επιθέσεις γίνονται «από την τουρκική αστυνομία για να βοηθήσουν τους μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα».

«Έχουμε δει ότι ρίχνονται καπνογόνα και την ίδια στιγμή κάποια άτομα μοιράζουν κόφτες στους μετανάστες για να ανοίξουν τρύπες στον φράχτη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Θέμα:
Σύνορα Έβρου (212)
Tags:
Προσφυγικό, πρόσφυγες, μεταναστευτικό, μετανάστες, Υπουργός Εξωτερικών, Ελλάδα, Τουρκία, σύνορα, ΕΕ, Νίκος Δένδιας, Έβρος, Ζοζέπ Μπορέλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK