ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικοο Μάας, κατηγόρησε την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί την προσφυγική κρίση που έχει ξεσπάσει για να φέρει σε δύσκολη θέση την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αρνηθεί να συζητήσει για τα «οικονομικά κενά» στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες, τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του σήμερα, όμως «δεν θα δεχτεί να χρησιμοποιούνται άνθρωποι που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση ως διαπραγματευτικό χαρτί» πρόσθεσε.

«Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εις βάρος των πιο αδύναμων δεν θα δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, λέγοντας ταυτόχρονα ότι η περαιτέρω οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη θα εξαρτηθεί από το αν «η Τουρκία τηρήσει το δικό της κομμάτι της συμφωνίας».

Μητσοτάκης: Δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν

Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε με την ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, στο Βερολίνο, παρουσία και της Άγκελα Μέρκελ.

Μεταξύ άλλων, κάλεσε τη γειτονική χώρα να αποσύρει τους μετανάστες από τα σύνορα στον Έβρο και να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή.

Ξεκαθάρισε δε, ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν. «Δείξαμε τις τελευταίες 10 ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία» έσπευσε να προσθέσει.

Έκανε δε, λόγο για «ωμή παραβίαση των συνόρων από την Τουρκία».

«Μεταφέροντας την εικόνα από την πατρίδα μου, θέλω να είμαι ρεαλιστής. Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Η ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών αναδιατάσει τις προτεραιότητές μας. Θέλω να είμαι αισιόδοξος» συνέχισε.

Και συμπλήρωσε: «Η Ευρώπη ξέρει να ξεπερνά εμπόδια, όπως και η χώρα μου. Έχουμε τόσο τη βούληση όσο και την αποτελεσματικότητα να φυλάξουμε τα κοινά μας σύνορα».

Ειδική αναφορά έκανε και στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμηνύοντας τα εξής:

«Τα λόγια της προέδρου της Κομισιόν, ότι η Ελλάδα αποτελεί την ασπίδα της Ευρώπης, αποτελεί την πυξίδα μας. Η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές ευρωπαϊκής χώρες, αποτελεί έμπρακτη συμπαράσταση. Όταν χρειαστήκαμε τη βοήθεια, αυτοί μας στήριξαν. Όχι μόνο υλικά, αλλά και ηθικά».
Tags:
Γερμανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ, Τουρκία, μεταναστευτικό, μετανάστες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK