11:36 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «κακή» την απόφαση της Σλοβενίας να κλείσει τα σύνορα με την Ιταλία, με φόντο την αύξηση του αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή χρηματοπιστωτικής και οικονομικής αστάθειας που θα μπορούσε να προκήθεί από την εξάπλωση του κορονοϊού, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Ευρώπη είναι ενωμένη και πρέπει να λάβει υπόψη το γεγονός ότι βιώνουμε μια έκτακτη κρίση σήμερα που απαιτεί έκτακτες αντιδράσεις», τόνισε ο κ. Μακρόν μετά από τηλεδιάσκεψη που είχαν Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας χαρακτήρισε εξάλλου «κακή» την απόφαση της Σλοβενίας να κλείσει τα σύνορα με την Ιταλία, με φόντο την αύξηση του αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού στην Ευρώπη.

Δημιουργείται ειδικό ταμείο

Όπως ανακοίνωσαν οι επικεφαλής των θεσμών της Ε.Ε. η Κομισιόν θα δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό ταμείο με απόθεμα 25 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την επιδημία κορονοϊού.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι θα προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διατεθούν 7,5 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Όπως πρόσθεσε, τα χρήματα θα πρέπει να εκταμιευθούν τις επόμενες εβδομάδες, προσθέτοντας ότι τα κεφάλαια θα διοχετευθούν σε συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, στις μικρότερες επιχειρήσεις και στην αγορά εργασίας.

«Ρευστότητα ως απάντηση στην κρίση»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επέμεινε πως «είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα μέσα».

Είπε επίσης ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να παράσχουν ρευστότητα ως «αντίδοτο» έναντι της κρίσης.

Επεσήμανε, δε, ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες και οι κανονισμοί της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις θα χαλαρώσουν για να διευκολυνθούν οι δημόσιες δαπάνες.

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
Εμανουέλ Μακρόν, Σαρλ Μισέλ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ΕΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK