08:12 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Σύνορα Έβρου (214)
0 0 0
Βρείτε μας

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεδρίασε εκτάκτως στις Βρυξέλλες, με την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, αλλά και τα θαλάσσια σύνορα, να τίθεται επί τάπητος.

Να βοηθήσει την Ελλάδα στη διαχείριση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τόσο στον Έβρο όσο και στη θάλασσα, κάλεσαν την ΕΕ πολλοί ομιλητές στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Ευρωβουλής την Τρίτη.

Η πλειονότητα των ομιλητών σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ επέκρινε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταλογίζοντάς του εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου για την επίτευξη των πολιτικών του στόχων. 

Κατά τη συζήτηση, επισημάνθηκε η ανάγκη να αποφευχθεί επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015, με πολλούς ευρωβουλευτές να στέκονται στην ανάγκη αναθεώρησης των κανόνων για το άσυλο, ενώ ορισμένοι ζήτησαν επανεξέταση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Κάποιοι, δε, δήλωσαν ανήσυχοι για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα όσο και σε νησιά.

Εκ μέρους της κροατικής προεδρίας της ΕΕ, η Νικολίνα Μπρνιάτς τόνισε ότι χάρη στην έγκαιρη αντίδραση δεν πέρασαν στην Ελλάδα χιλιάδες μετανάστες.

«Λέμε ναι στην αποτελεσματική προστασία των προσφύγων, αλλά και δεν θα ανεχτούμε παράνομη είσοδο» είπε.

Από την πλευρά της, η επίτροπος, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Ίλβα Γιόχανσον, έκανε λόγο για πραγματική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα σε μια επείγουσα κατάσταση, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά όπως είπε, «πρέπει να το πράξει με αναλογικά μέτρα». 

Η κ. Γιόχανσον, η οποία θα μεταβεί στην Ελλάδα την Τρίτη, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχύσει οικονομικά της χώρα μας με 350 εκατ. ευρώ και αργότερα με επιπλέον 350 εκατ. ευρώ με τροποποιητικό κανονισμό για βελτίωση της διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, τη διατροφή, τη στέγαση, κλπ.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, κατηγόρησε τον κ. Ερντογάν πως εκμεταλλεύεται ανθρώπους που υποφέρουν για να εξυπηρετήσει τα πολιτικά του συμφέροντα.

Θέμα:
Σύνορα Έβρου (214)
Tags:
Έβρος, μετανάστες, μεταναστευτικό, Προσφυγικό, Τουρκία, Ελλάδα, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωβουλή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK