ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 01
Βρείτε μας

Σε απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων εντός των κρατών της ΕΕ προχωρά η Κομισιόν, όπως έκανε γνωστό η επικεφαλής της, Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων εντός των κρατ

ών της ΕΕ, προσωρινά.

Η αναστολή των μετακινήσεων θα έχει διάρκεια 30 ημερών και η απόφαση ελήφθη εν μέσω της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Οπως η ίδια επισήμανε εξαιρούνται όσοι επαναπατρίζονται και το υγειονομικό προσωπικό.

Την παραμονή της διάσκεψης κορυφής της ΕΕ μέσω βιντεοδιάσκεψης, ο Φον ντερ Λάιεν δήλωσε τη Δευτέρα τα εξής:

«Προτείνω στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να εισαγάγουν προσωρινούς περιορισμούς για μη αναγκαία ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η ίδια εξήγησε πως όσο λιγότερο ταξιδεύουμε τόσο περιορίζεται ο ιός.

«Τα μέτρα που λαμβάνουμε για την ανάσχεση της επιδημίας του κοροναϊού θα είναι αποτελεσματικά μόνο εάν υπάρξει συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει να λάβουμε έκτακτα μέτρα για να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών μας. Ας διασφαλίσουμε τη συνέχιση της ροής αγαθών και βασικών υπηρεσιών εντός της εσωτερικής αγοράς μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό και τρόφιμα. Το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό: η ενιαία αγορά μας αποτελεί βασικό μέσο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Συνομιλώ με όλα τα κράτη μέλη για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση αυτή από κοινού, ως Ένωση», τόνισε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Η Επιτροπή παρουσίασε, ακόμη, στα κράτη μέλη κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με υγειονομικά μέτρα διαχείρισης των συνόρων στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης.

Προστασία της υγείας των πολιτών

Τα άτομα που θεωρούνται επικίνδυνα για την εξάπλωση της νόσου θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, είτε στη χώρα άφιξης είτε στη χώρα αναχώρησης, με συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών.

Δύνανται να υποβάλλονται σε υγειονομικούς ελέγχους όλοι όσοι εισέρχονται στην εθνική επικράτεια χωρίς την επίσημη εισαγωγή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.

Η διαφορά μεταξύ των υγειονομικών ελέγχων και των συνοριακών ελέγχων που ισχύουν συνήθως έγκειται στη δυνατότητα άρνησηςεισόδου σε μεμονωμένα άτομα. Δεν θα πρέπει να απαγορεύεται η είσοδος σε όσους νοσούν, αλλά θα πρέπει να τους παρέχεται η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Τα κράτη μέλη μπορούν να επαναφέρουν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα για λόγους δημόσιας τάξης, μεταξύ αυτών και η δημόσια υγεία. Οι έλεγχοι θα πρέπει να οργανώνονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην σχηματίζονται ουρές, που ενέχουν κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης του ιού. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συντονίζουν τη δράση τους ώστε οι έλεγχοι να γίνονται μόνο στη μία πλευρά των συνόρων.

Όλοι οι συνοριακοί έλεγχοι πρέπει να εφαρμόζονται με αναλογικό τρόπο και λαμβανομένης δεόντως υπόψη της υγείας των πολιτών

Τα κράτη μέλη πάντα θα πρέπει να επιτρέπουν την είσοδο στους πολίτες και στους κατοίκους τους αλλά και να βοηθούν στη διέλευση πολιτών και κατοίκων άλλων χωρών της ΕΕ που επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

Ωστόσο, δύνανται να λαμβάνουν μέτρα, όπως να απαιτούν ένα χρονικό διάστημα αυτοαπομόνωσης, εάν επιβάλλουν τις ίδιες απαιτήσεις στους πολίτες τους.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει ακόμη να διευκολύνουν τη διέλευση μεθοριακών εργαζομένων, ιδίως όσων εργάζονται στον τομέα της υγείας, των τροφίμων, και άλλων βασικών υπηρεσιών (π.χ. φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, κρίσιμης σημασίας προσωπικό των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας).

Διασφάλιση της ροής βασικών αγαθών και υπηρεσιών

Η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά για τα βασικά αγαθά, όπως οι επισιτιστικοί πόροι, συμπεριλαμβανομένων των ζώων, και του ιατρικού και προστατευτικού εξοπλισμού και των προμηθειών ζωτικής σημασίας .

Τα μέτρα ελέγχου δεν θα πρέπει να διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, των βασικών υπηρεσιών κοινής ωφελείας, των εθνικών οικονομιών και της οικονομίας της ΕΕ στο σύνολό της. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ορίσουν λωρίδες προτεραιότητας για τις εμπορευματικές μεταφορές (π.χ. μέσω «πράσινων λωρίδων»).

Στο ίδιο πνεύμα κρίνεται και η ασφαλής μετακίνηση των εργαζομένων στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών φορτηγών και των μηχανοδηγών, των πιλότων και των πληρωμάτων αεροσκαφών για τη διασφάλιση της επαρκούς κυκλοφορίας των αγαθών και του απαραίτητου προσωπικού.

Δεν θα πρέπει να επιβάλλονυαι πρόσθετες πιστοποιήσεις για τα αγαθά που κυκλοφορούν νόμιμα εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή πηγή μετάδοσης του COVID 19.

Αυστηρά μέτρα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ο κορονοϊός αποτελεί πλέον πανδημία, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός σ' όλο τον πλανήτη αλλά και στην Ελλάδα και την ΕΕ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν πρωτόγνωρα μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Την ίδια ώρα και η χώρα μας έχει αναγκαστεί να κρατήσει κλειστά σχολεία, εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, θέατρα, κινηματογράφοι κι άλλοι χώροι, ενώ σε ισχύ βρίσκονται έκτακτα μέτρα για τη λειτουργία σούπερ μάρκετ.

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ΕΕ, σύνορα, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK