ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
0 10
Βρείτε μας

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε τη δημιουργία ευρωπαϊκού αποθέματος σε ιατρικό εξοπλισμό και οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Εκκλήσεις για ενότητα εν μέσω πανδημίας κορονοϊού απεύθυνε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπενθυμίζοντας τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε. που όπως είπε πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είναι μόνο για τον καλό καιρό. Προανήγγειλε δημιουργία ευρωπαϊκού αποθέματος εξοπλισμού. 

Στην ομιλία της στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και μπροστά σε σχεδόν άδεια έδρανα ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ένας ιός που ήρθε από την άλλη άκρη του κόσμου άλλαξε σε λίγες μέρες τη ζωή μας, άδειασαν οι δρόμοι μας, έκλεισαν οι πόρτες μας, είδαμε πόσο εύθραυστες είναι οι ζωές μας».

Ζήτησε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ «να αποδείξουμε ότι η ΕΕ δεν είναι μια Ενωση light, μια Ένωση μόνον για τον καλό καιρό. Κανείς δεν μπορεί μόνος του, είναι η στιγμή του συντονισμού».

Ιατρικός εξοπλισμός

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη προμήθειας και συντονισμού, ενώ αναφέρθηκε στο μπλοκάρισμά του στα σύνορα καθώς και στα προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό απόθεμα. 

«Η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας στην οποία συμμετέχουν 25 κράτη μέλη. Περιμένουμε τις πρώτες παραδόσεις τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε.

Όπως είπε θα δημιουργηθεί ευρωπαϊκή ομάδα εμπειρογνωμόνων στην οποία συμμετέχει ή ίδια δύο φορές τη βδομάδα.

Υπέρ της διατήρησης της Σένγκεν

Υπερασπίστηκε τη διατήρηση της Ενιαίας Αγοράς και του χώρου Σένγκεν ως «ένα ισχυρό όπλο σ αυτό τον αγώνα» που διασφαλίζει την ελεύθερη ροή αγαθών και υπηρεσιών. 

Έκανε ειδική αναφορά στις ρυθμίσεις που έγιναν για τις διασυνοριακές καθυστερήσεις οι οποίες δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 15 λεπτά. Μίλησε ακόμη για τη δυνατότητα να περιθάλπονται αυτή τη στιγμή ασθενείς από διαφορετικές χώρες της ΕΕ στις χώρες που νόσησαν.

Για το μέλλον της ΕΕ

Ιδιαίτερα φορτισμένη αναφέρθηκε στο μέλλον της ΕΕ και στην αγωνία των πολιτών της καθώς και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Ως προς τα μέτρα που ελήφθησαν αναφέρθηκε στην Επένδυση για την Απάντηση στον κορονοϊό, στις αλλαγές περί κρατικών ενισχύσεων και στην ενεργοποίηση της ρήτρας εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Πρέπει να φτιάξουμε μια Ευρώπη που θα είναι εκεί όταν οι άνθρωποι την έχουν ανάγκη, αυτή την Ευρώπη ονειρεύτηκαν στα συντρίμμια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι πατέρες και οι μητέρες της Ευρώπης. Ένα μεγάλο ιδεώδες. Να σώσουμε ζωές και περιουσίες. Να εξάγουμε διδάγματα ποια ΕΕ θέλουμε. Να εκμεταλλευτούμε τη θύελλα για πιο ανθεκτική Ευρώπη, να βρούμε τα κοινά που μας ενώνουν όλους και όχι να αναλωθούμε σε ψευτοδιλήμματα για λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη. Οι αποφάσεις που θα πάρουμε σήμερα θα σφραγίσουν το μέλλον» σημείωσε.

Διερωτήθηκε: «Είμαστε μπροστά σε μια καμπή. Θα μας χωρίσει ο ιός σε πλούσιους και φτωχούς ή μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κοινά και τα έρθουμε πιο κοντά μέσα στην κρίση;».

Επικαλούμενη ρήση του Κόνραντ Αντενάουερ είπε ότι «η ιστορία είναι το άθροισμα αυτών που θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει» και έκλεισε με τη δική της έκκληση: «Να κάνουμε από κοινού το σωστό με μια μεγάλη καρδιά και όχι με 27 μικρές καρδιές».

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
Tags:
COVID-19, κορονοϊός, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK