ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1993)
0 20
Βρείτε μας

Με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες να έχουν επιβάλλει μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού, η Σουηδία σπάει τον κανόνα.

Με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να λαμβάνουν μέτρα κατά του κορονοϊού, φαίνεται ότι υπάρχει μια χώρα που δεν φαίνεται ότι θα ακολουθήσει τον γενικό κανόνα. 

Αναφερόμαστε, φυσικά, στη Σουηδία, η οποία μέχρι στιγμής έχει λάβει μια πιο φιλελεύθερη στάση στην αντιμετώπιση του ιού, σε σχέση και με τις γειτονικές της χώρες, Δανία και Νορβηγία, που έχουν κλείσει όλες τις βασικές τους υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, η Σουηδία παρόλο που έχει κλείσει τα πανεπιστήμιά της και τα σχολεία, έχει αφήσει ανοικτά ακόμη τους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα κέντρα άθλησης, καθώς και τα κομμωτήρια.

Στα μέτρα που φέρεται να έλαβε μέχρι στιγμής, πέρα από το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, αποτελεί και η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 50 ατόμων και η σύσταση σε ηλικιωμένους πολίτες, άνω των 70 ετών, για απομόνωση.

Με βασική εξαίρεση τη Λευκορωσία, στην οποία παρεμπιπτόντως συνεχίζεται ακόμη το πρωτάθλημα, τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η Σουηδία, έχουν προβληματίσει πολλούς παρατηρητές εντός και εκτός της χώρας σχετικά με το εάν με αυτόν τον τρόπο τίθεται σε κίνδυνο το εθνικό σύστημα υγείας ή (εάν) έχουν ληφθεί τα πιο συμμετρικά μέτρα στη Δύση.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Στέφαν Λέβε, οι καιροί που έρχονται αναμένονται να είναι δύσκολοι.

«Ο καθένας μας ξεχωριστά, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τα πάντα», υπογράμμισε.

Η στρατηγική της Σουηδίας σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία

Η τακτική που ακολουθεί η Σουηδία φέρεται να είναι αντίθετη με την αντίστοιχη (τακτική) που ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία, η οποία έχει προτρέψει τους πολίτες της να μην βγαίνουν από το σπίτι τους, παρά μια φορά την ημέρα.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος, Anders Tengell, αναφερόμενος στη στρατηγική που ακολουθεί ο Μπόρις Τζόνσον και στο μοντέλο του Imperial College, το οποίο προβλέπει 250.000 θανάτους, θεωρεί ότι η τακτική αυτή είναι... απαισιόδοξη.

Μιλώντας, μάλιστα, στον Observer τόνισε: 

«Όσο η ανάπτυξη της επιδημίας στη Σουηδία βρίσκεται σε αυτό το στάδιο, δεν καταλαβαίνω τον λόγο λήψης περισσότερων μέτρων, μέτρα που θα αρθούν στην τελική μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα».

Η στρατηγική της Σουηδίας, ωστόσο, φαίνεται να έχει αποτελέσματα και στην οικονομία της. Ειδικότερα, η πολιτική των ανοικτών υπηρεσιών που έχει εφαρμόσει μέχρι στιγμής, έχει εντάξει τη Σουηδία στη λίστα με τις χώρες που θα επανακάμψουν πιο γρήγορα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες μετά τη λήξη της πανδημίας.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση

Παρόλο που ο χρόνος θα δείξει ποια θα είναι η κατάλληλη απάντηση έναντι του COVID-19, η Σουηδία έχει καταφέρει με τα μέτρα που έχει λάβει να ενθαρρύνει τους πολίτες της.

Η εμπιστοσύνη που δείχνει η κυβέρνηση στους πολίτες της για τήρηση των μέτρων ασφαλείας, χωρίς την επιβολή αστυνομικής βίας, φαίνεται να αποδίδει, καθώς έχει αυξηθεί το ποσοστό αποδοχής της, ενώ ολοένα και περισσότεροι Σουηδοί πιστεύουν ότι οι πολιτικοί της χώρας εξυπηρετούν το δημόσιο καθήκον.

Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι θα γίνουν και άλλες θυσίες στον αγώνα κατά του κορονοϊού, και ένα από αυτά που είναι ζωτικής σημασίας να μην θυσιαστεί, είναι η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση.

Η Σουηδική κυβέρνηση μπορεί αυτήν τη στιγμή να «τζογάρει», με έναν ελαφρώς πιο ακίνδυνο τρόπο, σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, άλλα έχει καταφέρει να διευκολύνει την οικονομία της, εν αντιθέσει με τις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη.

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1993)
Tags:
Μεγάλη Βρετανία, οικονομία, Μέτρα, Σουηδία, COVID-19, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK