ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
0 0 0
Βρείτε μας

Σε συγκεκριμένες προτάσεις προχώρησε η Κομισιόν για τη στήριξη των θέσεων εργασίας αλλά και τους αγρότες και τους ψαράδες.

Η Κομισιόν πρότεινε σήμερα Πέμπτη ένα πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομία της ΕΕ, που έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ένα πλαίσιο μερικής απασχόλησης, την ευκολότερη χρηματοδότηση των αγροτών και των ψαράδων καθώς και τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων.

«Το βάθος και το εύρος της κρίσης απαιτούν μία απάντηση σε χωρίς προηγούμενο έκταση, ταχύτητα και αλληλεγγύη», αναφέρει η Επιτροπή σε έγγραφο που θα ανακοινώθηκε αήμερα. 

Αναφορικά με τις ενδεχόμενες απολύσεις εργαζομένων από τις εταιρείες η Κομισιόν προτείνει την υιοθέτηση του πλαισίου της γερμανικής «kurzarbeit», σύμφωνα με το οποίο οι εργοδότες μειώνουν τις ώρες απασχόλησης και όχι τις θέσεις εργασίας και το κράτος θα πληρώνει τη διαφορά των μισθών, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να κάνουν δαπάνες.

Για να χρηματοδοτηθεί αυτό η Κομισιόν θα δανεισθεί 100  δισ. ευρώ από τις αγορές έναντι εγγυήσεων από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, χρησιμοποιώντας την πιστοληπτική αξιολόγησή της ΑΑΑ και στη συνέχεια θα δανείσει φθηνά τα κράτη - μέλη, πολλές από τις οποίες έχουν χαμηλότερο αξιόχρεο. 

Η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει, επίσης, την αύξηση των χρηματικών προκαταβολών στους αγρότες στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, δίνοντας του παράλληλα, περισσότερο χρόνο να υποβάλλουν τα αιτήματά τους για στήριξη αλλά και περισσότερο χρόνο να επεξεργαστεί τα αιτήματά τους.

Η Κομισιόν θα προτείνει ευελιξία στη χρήση του ταμείου της για τη ναυτιλία και την αλιεία, ώστε να στηρίξει τους ψαράδες σε περιπτώσεις προσωρινής διακοπής της δουλειάς τους.

Ακόμη, η Επιτροπή θα προτείνει την άρση κάθε απαιτούμενης συγχρηματοδότησης από τις χώρες για απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων για την κατασκευή υποδομών, όπως αυτοκινητοδρόμων, γεφυρών και εγκαταστάσεων για τη διαχείριση αποβλήτων, με τα έργα αυτά να πληρώνονται πλήρως από την ΕΕ.

Χρήματα θα μπορούν, επίσης, να μεταφερθούν μεταξύ των περιφερειών.

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
Tags:
υποδομές, ψαράδες, ψαράς, απολύσεις, αγρότες, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κομισιόν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK