20:06 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016. Αρνητικές τιμές στην Ελλάδα.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών διολίσθησε ο πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία ακόμη ένδειξη των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή «έτρεξε» μόλις με 0,3% τον Απρίλιο, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική εκτίμηση της Eurostat έκανε λόγο για πληθωρισμό 0,4%. Ωστόσο, η πτώση στις τιμές ενέργειας αποδείχθηκε μεγαλύτερη απ' ό,τι αρχικώς είχε υπολογιστεί.

Όσον αφορά τις χώρες μέλη, Σλοβενία (-1,3%), Κύπρος (-1,2%), Εσθονία (-0,9%) και Ελλάδα (-0,9%) είχαν τη μεγαλύτερη πτώση τιμών σε ετήσιο επίπεδο, ενώ Τσεχία (3,3%), Πολωνία (2,9%) και Ουγγαρία (2,5%) τη μεγαλύτερη άνοδο.

Συνολικά, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε αρνητικές τιμές σε έξι κράτη–μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σ’ ένα παρέμεινε μηδενικός, ενώ στα υπόλοιπα κινήθηκε σε θετικό έδαφος.

Όσον αφορά τους επιμέρους κλάδους, τέλος, οι τιμές στην ενέργεια κατέγραψαν «βουτιά» της τάξης του 9,7%, ως συνέπεια της σημαντικής υποχώρησης των διεθνών τιμών αργού, οι οποίες στιγμιαία υποχώρησαν και σε αρνητικά επίπεδα.

Tags:
Eurostat, τιμές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωζώνη, Πληθωρισμός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK