19:55 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία Μέρκελ και Μακρόν για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποκαλύπτει δημοσίευμα του Reuters.

Η Άγκελα Μέρκελ πρότεινε τη δημιουργία του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ αφότου το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε εν μέρει αντισυνταγματικό το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές, η Γερμανίδα καγκελάριος ανησυχούσε για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά ήταν η απόφαση του δικαστηρίου που την ώθησε στην απόφαση να προτείνει μεγάλης κλίμακας χρηματικές επιχορηγήσεις προς τις ασθενέστερες οικονομίες της Ε.Ε.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η Μέρκελ εμφανιζόταν αντίθετη στην πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για ένα Ταμείο Ανάκαμψης που θα δέσμευε για πρώτη φορά τις 27 χώρες–μέλη να εκδώσουν από κοινού χρέος.

«Αρχικά είχαν αρκετά διαφορετικές θέσεις. Εξέτασαν τον κίνδυνο μίας διάσπασης στην Ε.Ε. Μετά, όμως, ήρθε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και η Μέρκελ... είπε: “Εξαρτάται από εμάς, από τις κυβερνήσεις”» δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης.

Ακολούθησε μία σειρά βιντεοδιασκέψεων της Μέρκελ με τον Μακρόν, οι οποίες οδήγησαν σε ένα σχέδιο για τον δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ποσού των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ ως κοινού χρέους και της μεταφοράς του στις περιοχές και τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο, που είναι σε γνώση των συζητήσεων, δήλωσαν ότι η Μέρκελ εγκατέλειψε την αντίθεση της Γερμανίας στην αμοιβαιοποίηση χρεών για τη χρηματοδότηση άλλων χωρών-μελών όταν έγινε ξεκάθαρο ότι η Ε.Ε. διέτρεχε κίνδυνο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Απριλίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συμφώνησαν σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, ύψους μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ, αλλά αυτό ήταν πολύ μικρό για να χρηματοδοτήσει τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη. Ωστόσο, η Γερμανία επέμενε ότι σχέδιο ανάκαμψης πρέπει να αποτελείται από βραχυπρόθεσμα δάνεια που έπρεπε να αποπληρωθούν.

«Η Μέρκελ συνειδητοποιούσε όλο και περισσότερο ότι αυτό έκανε την Ευρώπη να φαίνεται πραγματικά άσχημα» είπε αξιωματούχος της Ε.Ε. με γνώση των συζητήσεων που είχαν ο Μακρόν και η Μέρκελ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τελικά Μέρκελ και Μακρόν πρότειναν τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξηγώντας ότι τα κονδύλια αυτά, θα πρέπει να κατευθυνθούν υπό τη μορφή επιχορηγήσεων -και όχι δανείων- σε τομείς της οικονομίας και περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου που επηρεάστηκαν εντόνως από την εξάπλωση της πανδημίας.

Παρότι η Κομισιόν χαιρέτισε την πρωτοβουλία Μακρόν–Μέρκελ, η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη. Για να εφαρμοστεί θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα 27 κράτη–μέλη της Ε.Ε., ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος δήλωσε ότι μαζί με την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία θα προσφέρουν μόνο δάνεια και όχι επιχορηγήσεις

Tags:
Εμανουέλ Μακρόν, Άνγκελα Μέρκελ, ΕΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK