17:27 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Υπόσχεση για άμεση παραίτηση αν τα εγκλήματα πολέμου για τα οποία κατηγορείται, αποδειχθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, έδωσε ο Χασίμ Θάτσι, στο πλαίσιο διαγγέλματός του που μεταδόθηκε τη Δευτέρα (29/06).

Ο Πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, δεσμεύτηκε τη Δευτέρα (29/06) να παραιτηθεί άμεσα αν το κατηγορητήριο εναντίον του περί εγκλημάτων πολέμου επιβεβαιωθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. 

Κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που μεταδόθηκε τόσο τηλεοπτικά όσο και ραδιοφωνικά, ο Θάτσι είπε:

«Αν το κατηγορητήριο επιβεβαιωθεί από το δικαστήριο, θα παραιτηθώ άμεσα».

Η Ειδική Εισαγγελία του Κοσσυφοπεδίου, την περασμένη Τετάρτη (24/06), άσκησε κατηγορίες εναντίον του Θάτσι σχετικά με δολοφονία, δίωξη και βασανιστήρια.

Οι ισχυρισμοί, οι οποίοι εξετάζονται από τα Ειδικά Επιμελητήρια του Κοσσυφοπεδίου, αφορούν περιστατικά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κοσσυφοπεδίου (1998-99).

Ο Πρόεδρος του Κοσόβου διέψευσε κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν εναντίον του. Υπενθυμίζεται ότι ο Θάτσι ήταν βασική προσωπικότητα στον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου, μια πολιτοφυλακή που ήταν ενεργή στη διάρκεια του πολέμου κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, η οποία τότε αποτελείτο από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου είχαν προσκληθεί στις ΗΠΑ για να πραγματοποιήσουν συνομιλίες στον Λευκό Οίκο, το περασμένο Σάββατο (27/06), αν και τόσο ο Θάτσι όσο και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αβντουλάχ Χότι, αποχώρησαν από τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία τελικά ακυρώθηκε, μετά τις καταγγελίες εναντίον του Προέδρου.

Το Κοσσυφοπέδιο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, τον Φεβρουάριο του 2008.

Η Σερβία και πολλά μέλη της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ρωσίας και της Ισπανίας, δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Tags:
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, εγκλήματα πολέμου, Κόσοβο, Χασίμ Θάτσι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK