19:17 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στη δημοσιότητα ήρθαν οι πρώτες πληροφορίες για τη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους ταξιδιώτες από τις τρίτες χώρες. Ποιες χώρες μένουν εκτός.

Εντός της ημέρας αναμένεται να δημοσιευθεί η λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους ταξιδιώτες από τις τρίτες χώρες, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα επίσκεψης στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου «BBC», η ευρωπαϊκή λίστα περιλαμβάνει 14 «ασφαλείς» χώρες:

Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη,Τυνησία και Ουρουγουάη.

Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον επιβεβαιωθούν οι παραπάνω πληροφορίες, το απαγορευτικό πτήσεων θα συνεχιστεί και μετά την 1η Ιουλίου για τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Κίνα, τη Ρωσία κ.ά.

Πρόκειται άλλωστε για χώρες με αρνητικό επιδημιολογικό προφίλ. Εν ολίγοις για χώρες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη «ξεμπερδέψει» με τον κορονοϊό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίστα της Ε.Ε. θεωρείται κρίσιμης σημασίας και για την Ελλάδα, η οποία έχει διαμηνύσει ότι θα την υιοθετήσει στο σύνολό της.

Μάλιστα, εκτός των τρίτων χωρών (χώρες εκτός της Ε.Ε. και της ζώνης Σένγκεν), η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι η απαγόρευση πτήσεων θα συνεχιστεί έως τουλάχιστον τις 15 Ιουλίου και για τους ταξιδιώτες από τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς θα γίνει το «άνοιγμα»

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου, οι τουρίστες θα καταφθάνουν στην Ελλάδα χωρίς τη διενέργεια υποχρεωτικού τεστ, καθώς οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί και στοχευμένοι.

Ωστόσο, όλοι οι αφιχθέντες θα συμπληρώνουν μια ειδική φόρμα, στην οποία καλούνται να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, καθώς και τα στοιχεία επαφής που διατηρούν στην Ελλάδα (π.χ. πού θα διαμένουν).

Την ίδια ώρα, σε 14ήμερη υποχρεωτική καραντίνα θα υποβάλλονται μόνο όσοι διαπιστώνονται θετικοί στην COVID-19. Οι συγκεκριμένοι θα περιορίζονται σε ξενοδοχεία καραντίνας, τα οποία έχουν οριστεί στις κατά τόπους πρωτεύουσες των νομών της χώρας.

Έτοιμα τα περιφερειακά αεροδρόμια

Στο μεταξύ, όλα είναι έτοιμα ενόψει της αυριανής ημέρας, 1η Ιουλίου, όταν και αναμένεται το «άνοιγμα» του τουρισμού και η πλήρης επαναλειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων, τα οποία θα δέχονται πλέον και διεθνείς πτήσεις.

Χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επισκέφθηκε τα αεροδρόμια της Λήμνου, της Καβάλας, της Σκιάθου και της Σκύρου, ολοκληρώνοντας τον κύκλο επιθεώρησης των 18 αεροδρομίων της ελληνικής περιφέρειας.   

«Έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια και η προσπάθεια αυτή χρειάζεται συνεργασία, συνεννόηση και πάνω απ’ όλα τήρηση των πρωτοκόλλων, είτε αφορούν στη δημόσια υγεία είτε στις διαδικασίες ελέγχου που πλέον δεν θα είναι δειγματοληπτικές αλλά στοχευμένες» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδαλιάς.

Και πρόσθεσε: «Περιμένουμε τους ταξιδιώτες, θέλουμε να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στο ζήτημα του τουρισμού, όμως χωρίς καμία έκπτωση σε θέματα δημόσιας υγείας. Οι ταξιδιώτες, αλλά και όλοι οι συμπολίτες μας που θα τους υποδεχτούν, θα πρέπει να είναι και να παραμείνουν ασφαλείς».

Tags:
τουρίστες, τουρισμός, Βραζιλία, Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK