18:31 08 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, ζητά επείγουσα συζήτηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Για συνεχιζόμενη και επαναλαμβανόμενη τουρκική επιθετικότητα κάνει λόγο ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ και ζητά επείγουσα συζήτηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter, η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και να υπερασπιστεί τα σύνορά της και στο πλευρό της Κύπρου για την προστασία των χωρικών υδάτων.

Μάλιστα, στέλνει μήνυμα στην Τουρκία ότι «δεν εκβιαζόμαστε».

​Σημειώνεται ότι, προ ημερών ο Ζοζέπ Μπορέλ είχε βρεθεί στον Έβρο και επισκέφθηκε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, το Στρατιωτικό Φυλάκιο 1 δηλώνοντας την αποφασιστικότητα της ΕΕ να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και στηρίξει σθεναρά την κυριαρχία της Ελλάδας. 

Στη συνέχεια είχε μεταβεί στην Κύπρο όπου συμμετείχε σε μία συμβολική πτήση πάνω από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Έντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, να καλεί Ελλάδα και ΕΕ να «ανταποκριθούν στις ηθικές τους ευθύνες και να σεβαστούν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο». Για την ανατολική Μεσόγειο, είχε διαμηνύσει ότι οι διεθνείς συμμαχίες της Αθήνας δεν πρόκειται να την ωφελήσουν.

Εξάλλου, απαντώντας στην πρόταση Μπορέλ από την Κύπρο για συνάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Άγκυρα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι: «Η εν λόγω πρόταση απέχει πολύ από το να θεωρηθεί σοβαρή, από την ίδια ΕΕ η οποία πάντα αγνοεί την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων και δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε οποιαδήποτε από τις δηλώσεις της στα ίσα δικαιώματά τους επί των φυσικών πόρων του νησιού».

Μάλιστα παρέπεμψε την ΕΕ να στραφεί για διάλογο στον υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους.

Tags:
Έβρος, Ανατολική Μεσόγειος, ελληνοτουρκικά, Τουρκία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μάνφρεντ Βέμπερ, Ζοζέπ Μπορέλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK