13:00 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τη στήριξή του σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στην Τουρκία εξέφρασε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Για «προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν» που στρέφεται εναντίον της Ε.Ε. έκανε λόγο ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, τονίζοντας ότι τα σύνορα της Ελλάδας «είναι σύνορα της Ευρώπης».

«Τα προβλήματα με την Τουρκία δεν είναι διμερή, είναι ευρωπαϊκά» δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΑΠΕ, προσθέτοντας ότι «τα σύνορα της Ελλάδας, χερσαία, θαλάσσια και εναέρια είναι σύνορα της Ευρώπης. Θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει αυτά τα σύνορα».

«Η προκλητική συμπεριφορά του Ερντογάν είναι εναντίον της Ε.Ε. και δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Γι’ αυτό η παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων στον Έβρο, στα σύνορα με την Τουρκία, είναι ξεκάθαρη απάντηση στην κυβέρνηση Ερντογάν, ότι η Ευρώπη δεν απειλείται και θα προστατεύσει τα σύνορά της» πρόσθεσε.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κάλεσε την Τουρκία «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, το οποίο αναγνωρίζει την υφαλοκρηπίδα των νησιών».

Αναφερθείς στη συμφωνία Τουρκίας–Λιβύης, ο κ. Βέμπερ έκανε λόγο για «παράνομο μνημόνιο» που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

«Η τουρκική κυβέρνηση, με την κλιμακούμενη επιθετική συμπεριφορά της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και την υπογραφή διμερών και παράνομων μνημονίων, είναι κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και παραβιάζει κάθε νόμο και καθετί εθιμικά παραδεκτό που γνωρίζουμε» επισήμανε.

Ο ίδιος κάλεσε σε συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση υπογραμμίζοντας ότι «η συμπεριφορά του Ερντογάν πρέπει να απαντηθεί ομοιογενώς και δυναμικά, συντονισμένα και άμεσα», ενώ ανέφερε ότι «η Ε.Ε. είναι παράδειγμα διεθνούς νομιμότητας, που σέβεται τα θεσμικά οικοδομήματα».

«Οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας είναι η συνέχιση αυτού που συμβαίνει στην Κύπρο εδώ και πολύ καιρό και η Τουρκία παίρνει θάρρος να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο» παρατήρησε ο κ. Βέμπερ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στην Κύπρο.

«Το ΕΛΚ επαναλαμβάνει ότι τα σύνορα της Κύπρου είναι επίσης ευρωπαϊκά και ο εκβιασμός δεν μπορεί να γίνει ανεκτός» ανέφερε.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία.

«Η Τουρκία πρέπει να θυμάται ότι τα πιο εποικοδομητικά στοιχεία στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας επετεύχθησαν όχι μέσω της πολιτικής των κανονιοφόρων, αλλά μέσω του εκτενούς περιφερειακού διαλόγου. Οτιδήποτε άλλο θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σ’ αυτή την ασταθή περιοχή» είπε και κάλεσε την Τουρκία να δεχτεί την πρόσκληση της Κύπρου για διαπραγματεύσεις με καλή πίστη με στόχο τη θαλάσσια οριοθέτηση των σχετικών ακτών.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα της Τουρκίας θα απασχολήσει την επόμενη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά και την πρόταση του αντιπροέδρου της Κ.Ο. του ΕΛΚ και ευρωβουλευτή της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Tags:
ΕΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Τουρκία, Κύπρος, Ελλάδα, Μάνφρεντ Βέμπερ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK