12:18 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει η Τουρκία να εξετάσει το ζήτημα.

Σύμβολο ανεκτικότητας και διαλόγου χαρακτήρισε την Αγία Σοφία ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, που επανέλαβε ότι πρόκειται για μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. 

Ερωτηθείς για τα περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, δήλωσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΑΜΠΕ:

«Κατανοούμε ότι εκκρεμεί η απόφαση του τουρκικού συμβουλίου της επικρατείας. Δεν θα σχολιάσουμε τις απόψεις συγκεκριμένων προσωπικοτήτων της Τουρκίας. Είναι σαφές ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO» και πρόσθεσε ότι «υπό αυτή την οπτική γωνία, θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα».

Όπως ανέφερε:

«Η Αγία Σοφία είναι σύμβολο ανεκτικότητας και διαλόγου και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα γεγονότα για να τροφοδοτήσουμε διαφωνία οποιασδήποτε μορφής μεταξύ των θρησκειών».

Παρέμβαση του Πατριάρχη Μόσχας

Νωρίτερα, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλος, κάλεσε να μην μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό».

«Η απειλή για την Αγία Σοφία είναι απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό, και συνεπώς την πνευματικότητα και την ιστορία μας» δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική ηγεσία θα δείξει σύνεση.

Υπενθυμίζεται ότι την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος εξέφρασε πριν λίγες ημέρες και ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Πότε αναμένεται η απόφαση για την Αγία Σοφία

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ή όχι είναι θέμα ημερών, μετά και την ολιγόλεπτη συνεδρίαση στις 2 Ιουλίου για το ζήτημα.

Το δικαστήριο παρέπεμψε σε παλαιότερη δικαστική απόφαση, γνωμοδοτώντας πως για να αλλάξει το μουσειακό καθεστώς, αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο σύλλογος «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» έχει καταθέσει αίτημα προκειμένου να εξεταστεί αν είναι αυθεντική ή πλαστή η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο. Εάν η προσφυγή γίνει δεκτή, τότε θα αρχίσει η προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καθώς ακυρώνει το διάταγμα μετατροπής της σε μουσείο.

Tags:
τζαμί, Τουρκία, UNESCO, μνημείο, Αγία Σοφία, Κομισιόν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK