11:22 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία «δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας ότι το θέμα θα είναι «το σημαντικότερο» που θα τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ διαμήνυσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

«Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα».

Ο ίδιος χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι το Συμβούλιο γίνεται με φυσική παρουσία ύστερα από πολλές τηλεδιασκέψεις.

Όπως είπε, αρχικά οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για τη Λατινική Αμερική.

«Το πρώτο θέμα θα είναι η Λατινική Αμερική. Πρέπει να έχουμε τη Λατινική Αμερική στο μυαλό μας, γιατί πρώτα από όλα είχαν σημαντικό πρόβλημα με τον κορονοϊό. Και δεύτερον, γιατί πρέπει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις από κάθε άποψη» επισήμανε.

Πρόσθεσε ότι θα συζητηθούν επίσης τα ζητήματα της Λιβύης, της Βενεζουέλας, της Αφρικής και τα πρώτα αποτελέσματα του διαλόγου Πρίστινας-Βελιγραδίου.

Επί τάπητος θα τεθεί ακόμη, όπως εξήγησε, η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ. «Ο νόμος που πέρασε από τις κινεζικές Αρχές είναι πιο δρακόντειος απ' ό,τι αναμενόταν και τα κράτη-μέλη θα εκφράσουν τις θέσεις τους και την ανησυχία τους για την κατάσταση εκεί» παρατήρησε ο κ. Μπορέλ.

Οι ελληνικοί στόχοι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα ενημερώσει τους ομολόγους του και για την απόφαση της Τουρκίας σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο κ. Δένδιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, Αγία Σοφία, Τουρκία, ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK