13:25 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Αγία Σοφία (225)
0 12
Βρείτε μας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καταδίκασαν την απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς τροφοδοτεί τη δυσπιστία μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Καταδίκασε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την απόφαση της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και προτίθεται να καλέσει τη χώρα σε επανεξέταση και αλλαγή της απόφασης, όπως έκανε γνωστό ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ

«Ένα σημαντικό ζήτημα αφορούσε την Αγία Σοφία. Το Συμβούλιο καταδίκασε της απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει ένα τέτοιο εμβληματικό μνημείο, όπως είναι η Αγία Σοφία, σε τζαμί. Αυτή η απόφαση αναπόφευκτα τροφοδοτεί τη δυσπιστία, προωθεί νέους διαχωρισμούς μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και υποσκάπτει τις προσπάθειές μας για διάλογο και συνεργασία» δήλωσε ο Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση.

​Οι υπουργοί Εξωτερικών υποστήριξαν την ιδέα να καλέσουν την Τουρκία «να επανεξετάσει άμεσα και να αλλάξει την απόφασή της» πρόσθεσε. 

Δένδιας: Ευρύτατη συναίνεση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας αν συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά

Εξερχόμενος από το Συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ δήλωσε ότι:

«Η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και ο εξαυταρχισμός της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησής μας. Υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της» δήλωσε.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς, όπως υποστήριξε, οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

​«Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της. Συμφωνήσαμε όπως ο κ. Μπορέλ διερευνήσει τρόπους για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία, αυστηρά, όμως, στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου» πρόσθεσε.

Το χρονικό της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Στις 10 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας άνοιξε τον δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ με διάταγμα που υπέγραψε λίγη ώρα μετά την απόφαση ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικύρωσε την απόφαση. Σε διάγγελμά του έκανε γνωστό ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.

Η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έχει προκαλέσει αντιδράσεις παγκοσμίως, ενώ το ζήτημα έθεσε σε συνομιλία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ρωσική Εκκλησία, η Ιερά Σύνοδος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Πάπας Φραγκίσκος είναι μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών που έχουν αποδοκιμάσει την απόφαση της Άγκυρας.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας έκανε λόγο για πολιτιστικό ζήτημα που δεν θα επηρεάσει τις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως διαβεβαίωσε, το ζήτημα δεν αφήνει αδιάφορη τη γερμανική κυβέρνηση και ότι σκοπεύει να το συζητήσει με την Τουρκία. Παράλληλα, όμως, διευκρίνισε, σύμφωνα με την «Deutsche Welle», πως η Αγία Σοφία δεν θα αποτελέσει μέρος των «πολιτικών» σχέσεων των δύο χωρών.

Θέμα:
Αγία Σοφία (225)
Tags:
Τουρκία, Ζοζέπ Μπορέλ, Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τζαμί, Αγία Σοφία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK