20:22 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Αναταραχές ξέσπασαν, την Κυριακή (09/08), στο Μινσκ, καθώς υποστηρικτές της Αντιπολίτευσης αμφισβητούν τη νίκη του Αλεξάντερ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές και συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν βίαια με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, την Κυριακή (09/08), στο κεντρικό Μινσκ, και ύψωσαν οδοφράγματα στην περιοχή, στον απόηχο των προεδρικών εκλογών που έγιναν στη Λευκορωσία

Λίγο αργότερα, ξέσπασαν βίαια επεισόδια, καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν και άρχισαν να ωθούν τους διαδηλωτές. Δύο υδραντλίες χρησιμοποιήθηκαν για να διαλυθεί το πλήθος, αλλά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Επίσης, σημειώθηκαν έντονες εκρήξεις στο κεντρικό Μινσκ, με σύννεφο καπνού να φτάνει στον ουρανό, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Sputnik.

Νίκη Λουκασένκο, παραποίηση «βλέπει» η Αντιπολίτευση

Ο νυν Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, επικρατεί σε όλες τις περιοχές της χώρας που έχουν δώσει αποτελέσματα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, Λίντια Ερμόσινα.

Η Αντιπολίτευση, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι έγιναν παραποιήσεις κατά την ψηφοφορία. Για παράδειγμα, ο Βαλερί Τσεπκάλο που ήθελε να θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία, αλλά δεν τα κατάφερε, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Οι άνθρωποι ένιωσαν ένα χαστούκι στο πρόσωπο και ότι ολόκληρη η έκφραση της θέλησής τους ρίχτηκε στον σκουπιδοτενεκέ. [Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή] αναφέρουν αριθμούς που δεν συσχετίζονται καθόλου με την πραγματικότητα. Εάν μιλούσαμε για παραποίηση 10-20%, τότε θα το είχαμε συνηθίσει, αλλά μιλάμε για παραποίηση του 70%. Όλοι καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι έχουν σχεδιαστεί αυτά τα στοιχεία».

Απογοήτευση Τικχανόβσκαγια

Η πλευρά της υποψήφιας της Αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τικχανόβσκαγια, ανησυχεί ότι η ηγεσία της χώρας θα κατηγορήσει τις διαμαρτυρίες στο Μινσκ, όπως ανέφερε η εκπρόσωπός της, Άννα Κρασούλινα.

Ειδικότερα, η ίδια ανέφερε στο Sputnik το έξης:

«Κατανοούμε ότι η κυβέρνηση μπορεί να το πει αύριο. Οι Αρχές αρχίζουν τη βία, αλλά πάντοτε κατηγορούν τους άλλους».

Βέβαια, ξεκαθάρισε πως η Τικχανόβσκαγια είναι «εναντίον της βίας» και είναι υπέρ της νομικής οδού ως προς την έκφραση της διαμαρτυρίας.

Tags:
διαδηλώσεις, διαδηλωτές, επεισόδια, Αλεξάντερ Λουκασένκο, εκλογές, Λευκορωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK