15:35 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Η ηρεμία επανήλθε, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (10/08), στο Μινσκ μετά τα βίαια επεισόδια που προκλήθηκαν με το που έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Οι περισσότεροι διαδηλωτές στο Μινσκ έχουν διασκορπιστεί και, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (10/08), η ηρεμία επιστρέφει στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, όπου η ένταση είχε κλιμακωθεί, την Κυριακή (09/08), μετά το κλείσιμο των καλπών για τις προεδρικές εκλογές στη χώρα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Sputnik, δεν υπάρχουν μεγάλες ομάδες διαδηλωτών στο κέντρο της πόλης και η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί εν μέρει, αλλά υπάρχουν λίγα αυτοκίνητα στους δρόμους λόγω της προχωρημένης ώρας.

© Sputnik / Viktor Tolochko
Λευκορωσία: Επεισόδια και εκρήξεις στο Μινσκ

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν άρει μερικώς τους περιορισμούς κυκλοφορίας, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν οχήματα αστυνομίας σε όλο το κεντρικό Μινσκ.

Επίσης, οι αξιωματικοί χρησιμοποιούν μεγάφωνα για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και ζητούν από τους υπόλοιπους διαδηλωτές να απομακρυνθούν από το κέντρο της λευκορωσικής πρωτεύουσας.

© Sputnik / Viktor Tolochko
Λευκορωσία: Επεισόδια και εκρήξεις στο Μινσκ

Αναταραχές με το που έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν, την Κυριακή, στο Μινσκ, καθώς υποστηρικτές της Αντιπολίτευσης αμφισβητούν τη νίκη του Αλεξάντερ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές και συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν βίαια με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Διαδηλώσεις στο Μινσκ, 9 Αυγούστου 2020
© AFP 2020 / Sergei Gapon
Διαδηλώσεις στο Μινσκ, 9 Αυγούστου 2020

Επίσης, σημειώθηκαν έντονες εκρήξεις στο κεντρικό Μινσκ, με σύννεφο καπνού να φτάνει στον ουρανό, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Sputnik.

Νίκη Λουκασένκο, παραποίηση «βλέπει» η Αντιπολίτευση

Ο νυν Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, επικρατεί σε όλες τις περιοχές της χώρας που έχουν δώσει αποτελέσματα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, Λίντια Ερμόσινα.

Η Αντιπολίτευση, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι έγιναν παραποιήσεις κατά την ψηφοφορία. Για παράδειγμα, ο Βαλερί Τσεπκάλο που ήθελε να θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία, αλλά δεν τα κατάφερε, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Οι άνθρωποι ένιωσαν ένα χαστούκι στο πρόσωπο και ότι ολόκληρη η έκφραση της θέλησής τους ρίχτηκε στον σκουπιδοτενεκέ. [Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή] αναφέρουν αριθμούς που δεν συσχετίζονται καθόλου με την πραγματικότητα. Εάν μιλούσαμε για παραποίηση 10-20%, τότε θα το είχαμε συνηθίσει, αλλά μιλάμε για παραποίηση του 70%. Όλοι καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι έχουν σχεδιαστεί αυτά τα στοιχεία».

Απογοήτευση Τικχανόβσκαγια

Η πλευρά της υποψήφιας της Αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τικχανόβσκαγια, ανησυχεί ότι η ηγεσία της χώρας θα κατηγορήσει τις διαμαρτυρίες στο Μινσκ, όπως ανέφερε η εκπρόσωπός της, Άννα Κρασούλινα.

© AP Photo / Sergei Grits
Λευκορωσία: Επεισόδια και εκρήξεις στο Μινσκ

Ειδικότερα, η ίδια ανέφερε στο Sputnik το έξης:

«Κατανοούμε ότι η κυβέρνηση μπορεί να το πει αύριο. Οι Αρχές αρχίζουν τη βία, αλλά πάντοτε κατηγορούν τους άλλους».

Βέβαια, ξεκαθάρισε πως η Τικχανόβσκαγια είναι «εναντίον της βίας» και είναι υπέρ της νομικής οδού ως προς την έκφραση της διαμαρτυρίας.

Tags:
Αλεξάντερ Λουκασένκο, διαδηλώσεις, διαδηλωτές, επεισόδια, εκλογές, Λευκορωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK