18:37 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης ρωσικής έρευνας για την κατάσταση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Ανεξάρτητη ρωσική έρευνα σχετικά με την κατάσταση του Αλεξέι Ναβάλνι ζήτησε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανακοίνωσή του.

«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από το νοσοκομείο Charite - Universitätsmedizin στο Βερολίνο δείχνουν ότι ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, δηλητηριάστηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σιβηρία. […] Είναι επιτακτική ανάγκη οι ρωσικές αρχές να ξεκινήσουν ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα σχετικά με τη δηλητηρίαση του κ. Ναβάλνι χωρίς καθυστέρηση» ανέφερε ο Μπορέλ σε δήλωσή του, χτες, Δευτέρα.

Είχε προηγηθεί ανακοινωθέν από το νοσοκομείο Charite στο οποίο οι γιατροί ισχυρίστηκαν ότι εντόπισαν ίχνη δηλητηρίασης με μια ουσία από την ομάδα αναστολέων της χολινεστεράσης στο σώμα του Ναβάλνι.

Ο επικεφαλής τοξικολόγος στο Ομσκ της Σιβηρίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, o Ναβάλνι ελέγχθηκε για μια ευρεία γκάμα ναρκωτικών, συνθετικών ουσιών, ψυχοδιαθετικών και φαρμακευτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων της χολινεστεράσης, αλλά όλες οι εξετάσεις βγήκαν αρνητικές. Σύμφωνα με τον ίδιο, o Ναβάλνι δεν είχε συμπτώματα που συνδέονται με δηλητηρίαση από αναστολείς της χολινεστεράσης.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη, ο Ναβάλνι ασθένησε σε πτήση από το Τομσκ στη Μόσχα και έπεσε σε κώμα. Ύστερα από επείγουσα προσγείωση στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας, νοσηλεύτηκε με υποψία δηλητηρίασης ως έναν από τους πιθανούς λόγους πίσω από την κατάστασή του. Οι Ρώσοι γιατροί δεν βρήκαν ίχνη δηλητηρίου στα δείγματά του και έκριναν ότι η επιδείνωση προκλήθηκε από μια απότομη πτώση γλυκόζης στο αίμα του Ναβάλνι λόγω μεταβολικής ανισορροπίας.

Το Σάββατο, ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε στο Βερολίνο για περαιτέρω θεραπεία. Σύμφωνα με δήλωση του Αλεξάντρ Μουρακόφσκι, επικεφαλής γιατρού του νοσοκομείου του Ομσκ, οι Γερμανοί γιατροί δήλωσαν σε επιστολή τους ότι η κατάσταση του Ναβάλνι παρέμεινε σταθερά σοβαρή και ευχαρίστησαν τους Ρώσους συναδέλφους που έσωσαν τη ζωή του.

Tags:
Ζοζέπ Μπορέλ, δηλητηρίαση, Ρωσία, έρευνα, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ, Αλεξέι Ναβάλνι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK