07:07 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Από
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (681)
0 0 0
Βρείτε μας

Αδιέξοδο φέρεται να υπάρχει μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε., που συναντώνται στο Βερολίνο, σχετικά με την επιβολή κυρώσεων τόσο στην Τουρκία όσο και στη Λευκορωσία.

Συμφωνούν ότι διαφωνούν, όπως όλα δείχνουν, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ως προς την επιβολή κυρώσεων τόσο στην Τουρκία όσο και στη Λευκορωσία, στο πλαίσιο άτυπου σχετικού Συμβουλίου που γίνεται στο Βερολίνο και αναμένεται να συνεχιστεί και την Παρασκευή (28/08). 

«Nein» από τη Γερμανία για κυρώσεις στην Τουρκία

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του DPA, η Γερμανία αντιτίθεται σε πιθανές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και επιδιώκει λύση μέσω διαπραγμάτευσης όσον αφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, η Κύπρος φέρεται να εμμένει στη θέση της για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Ακόμα, όπως επισημαίνει το DPA, ο Χάικο Μάας, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας που επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα και την Τουρκία, δήλωσε:

«Είναι απαραίτητο να βρεθεί μια διπλωματική λύση αυτής της σύγκρουσης».

Εντούτοις, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η λίστα των πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα παρουσιαστεί, την Παρασκευή (28/08), από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Αυστηρή στάση από τα βαλτικά κράτη για τη Λευκορωσία

Στο άλλο θέμα που τέθηκε επί τάπητος, την Πέμπτη (27/08), στο σχετικό Συμβούλιο ήταν αυτό της Λευκορωσίας, με την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία να είναι άκαμπτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το DPA, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία πιστεύουν ότι οι στοχευμένες κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων της Λευκορωσίας που κατηγορούνται για φερόμενες εκλογικές παραποιήσεις και βία κατά των διαδηλωτών της Αντιπολίτευσης, δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν την κατάσταση στο έθνος της Ανατολικής Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, η Κύπρος άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να θέσει βέτο στις πιθανές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, εάν δεν υπάρξει αρκετή πίεση στην Τουρκία για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (681)
Tags:
Γερμανία, Λευκορωσία, Τουρκία, Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρώσεις
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK