22:12 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 12
Βρείτε μας

Επτά θεματικές πάνω στις οποίες θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία περιλαμβάνει ο κατάλογος του Ζοζέπ Μπορέλ που παρουσιάστηκε σήμερα προφορικά με σκοπό την περαιτέρω επεξεργασία του. Το πακέτο των μέτρων κατά της Τουρκίας παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής o κατάλογος των πιθανών κυρώσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα πεδία:

  • Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
  • Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων).
  • Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ.
  • Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία. 

Καθώς και:

  • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban).
  • Περαιτέρω ενίσχυση των καταχωρήσεων για ενέργειες της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Μπορέλ και Μάας καλούν την Τουρκία να «αποφύγει τις προκλήσεις»

Νέα προειδοποίηση προς την Άγκυρα απηύθυναν ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που έλαβε χώρα στο Βερολίνο. 

Και οι δύο κάλεσαν την Άγκυρα να μην επιμείνει την προκλητική της στάση, με τον Χάικο Μάας να τονίζει χαρακτηριστικά:

«Η Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις στις οποίες επιδίδεται».

Ο ίδιος σημείωσε πως κατά το άτυπο Συμβούλιο συζητήθηκαν πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας, η λίστα όμως θα καταρτιστεί πλήρως τον Σεπτέμβριο.

«Στις Βρυξέλλες θα επεξεργασθούμε έναν περαιτέρω κατάλογο (σ.σ. κυρώσεων). Συμφωνήσαμε να τον αναπτύξουμε περαιτέρω και τον Σεπτέμβριο να τον ολοκληρώσουμε» είπε, αλλά διευκρίνισε πως αυτό θα γίνει σε περίπτωση που δεν υπάρχει λύση που να οδηγεί σε αποκλιμάκωση. 

Ο Μπορέλ κάλεσε την Άγκυρα να απέχει από μονομερείς ενέργειες, ενώ -αναφερόμενος στις πιθανές κυρώσεις- σημείωσε πως υπάρχει συμφωνία για να προετοιμασθούν. Για την ώρα, εξήγησε, εξετάζονται μέτρα κατά φυσικών προσώπων, αλλά, όπως συμπλήρωσε, μπορεί να επεκταθούν σε δραστηριότητες και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ επέμεινε ωστόσο στη διπλωματική οδό, τονίζοντας πως «διπλωματική λύση είναι ο εποικοδομητικός διάλογος. Ως Συμβούλιο και προεδρία του Συμβουλίου, θα προσπαθήσουμε να υποστηρίξουμε τον εποικοδομητικό διάλογο». Έκρινε πως αυτή είναι η «μόνη διέξοδος που μπορεί να υπάρξει».

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK