18:58 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (502)
0 20
Βρείτε μας

Λίστα πιθανών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας παρουσίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Οι κυρώσεις θα συζητηθούν σε περίπου έναν μήνα εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προθεσμία ενός μήνα δίνει η Ε.Ε. στην Τουρκία για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διακοπή των αυθαίρετων ενεργειών, καθώς επί τάπητος βρίσκονται οι κυρώσεις που παρουσιάστηκαν στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τις προηγούμενες ημέρες, στο Βερολίνο.

Η λίστα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που παρουσίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, θα συζητηθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση στην περιοχή και δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου.

Σημειώνεται ότι η έκτακτη Σύνοδος θα έχει ως θέμα τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Σε χτεσινές του δηλώσεις, ο κ. Μπορέλ εξήγησε ότι θέλει να προσπαθήσει μαζί με τη Γερμανία (σ.σ. προεδρεύουσα χώρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) να δημιουργήσουν «χώρο για διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα της περίπλοκης και δύσκολης σχέσης με την Τουρκία».

Αυτή είναι η λίστα των πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Η λίστα με τις πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας που παρουσιάστηκε την Παρασκευή είναι κλιμακούμενη και περιλαμβάνει σειρά μέτρων.

Αναλυτικά:

  • Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
  • Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων).
  • Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ.
  • Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.

Καθώς και:

  • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban).
  • Περαιτέρω ενίσχυση των καταχωρήσεων για ενέργειες της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως υπάρχει «πολιτική συναίνεση» και θα δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίας να προσθέσουν στον κατάλογο κυρώσεων ονόματα που προτείνει η Κυπριακή Δημοκρατία και που σχετίζεται με τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Πέραν αυτού, όπως πρόσθεσε, είναι δυνατόν οι κυρώσεις να συμπεριλάβουν περιουσιακά στοιχεία, όπως «πλοία», καθώς και την απαγόρευση πρόσβασης σε ευρωπαϊκές υποδομές, κεφάλαια και τεχνολογία.

Στήριξη Ευρωπαίων στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα φαίνεται πως κέρδισε χτες τη στήριξη και συμπαράσταση των Ευρωπαίων.

Ο κ. Μπορέλ διαμήνυσε ότι είναι «ξεκάθαροι και αποφασισμένοι σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο».

«Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος. Θέλουμε να βρούμε δρόμο προς μια πιο υγιή σχέση, προς όφελος τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας επεσήμανε πως η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες και κάλεσε την Τουρκία πρέπει «να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να μη συνεχίσει τις προκλήσεις που τακτικά συμβαίνουν».

«Η ώρα είναι τώρα. Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στην διπλωματία. Για αυτό πρέπει η Τουρκία να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να απέχει από τις προκλήσεις τις οποίες έχουμε συνεχώς να αντιμετωπίσουμε» είπε ο κ. Μάας, κάνοντας λόγο για μία κρίση που έχει πάρει «επικίνδυνες» διαστάσεις.

Ικανοποίηση Δένδια για τη στάση των Ευρωπαίων

Την ικανοποίηση του για το κλίμα στο άτυπο Συμβούλιο εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι ήταν «απολύτως υποστηρικτικό».

«Η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει. Μια κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου» επισήμανε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία «θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις και τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία διαφορά, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, με πλαίσιο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας».

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (502)
Tags:
κυρώσεις, κυρώσεις κατά Τουρκίας, Τουρκία, Νίκος Δένδιας, Ζοζέπ Μπορέλ, ΕΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK