09:54 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (506)
0 0 0
Βρείτε μας

Κανείς δεν θέλει δραματική κλιμάκωση κι ένα ατυχές γεγονός στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο.

Στην αναζήτηση λύσης για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο εστιάζει η ΕΕ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

Ο κ. Στάνο ρωτήθηκε εάν υπάρχει «σχέδιο Β» («plan Β») σε περίπτωση κάποιου «ατυχήματος» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι «πάντα η πολιτική της ΕΕ στις εξωτερικές υποθέσεις ήταν ότι πρέπει να ακολουθούμε το σχέδιο Α. Το σχέδιο Β είναι επί της ουσίας να αποφεύγουμε να έχουμε σχέδιο Β ή να αποφεύγουμε την κατάσταση στην οποία χρειάζεται σχέδιο Β».

«Εστιάζουμε λοιπόν στο να κάνουμε ό,τι μπορούμε, εστιάζουμε όλη μας την ενέργεια και την προσοχή στο να επιτύχουμε μία λύση και να αποφύγουμε να κλιμακωθεί μία κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε κάτι που κανείς δεν θέλει να δει. Γιατί δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να δει μια ακόμη πιο δραματική κλιμάκωση και ένα ατυχές γεγονός. Γι’ αυτό όλες οι προσπάθειες εστιάζουν στην αποκλιμάκωση και τον διάλογο και αυτό συμβαίνει τώρα» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι σκηνικό έντασης επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ύστερα από εντολές της Άγκυρας για έρευνες σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Αθήνα έχει αντιδράσει στις κινήσεις αυτές, φέροντας το θέμα της Τουρκίας σε επίπεδο ΕΕ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, παρουσίασε λίστα πιθανόν κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, οι οποίες θα τεθούν επί τάπητος στην επόμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (506)
Tags:
Κομισιόν, Ελλάδα, Τουρκία, Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK