06:18 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στην εποχή της ουκρανικής κρίσης αναφέρθηκε ο Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξή του, ισχυριζόμενος ότι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο πρότεινε την ένωση Ουκρανίας και Λευκορωσίας, με εκείνον ως Πρόεδρο.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, Πρόεδρος της Λευκορωσίας, πριν από έξι χρόνια, φέρεται να πρότεινε την ένωση της χώρας του και της Ουκρανίας και προτίθετο να έχει το ανώτατο αξίωμα στα δύο κράτη, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο Ντόναλντ Τουσκ, τέως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας. 

Ειδικότερα, ο κ. Τουσκ δήλωσε σε συνέντευξή του στο onet.pl το εξής:

«Στο ζενίθ της ουκρανικής κρίσης, όταν το Μινσκ ενεπλάκη στη διαμεσολάβηση μεταξύ της Ε.Ε., της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο Λουκασένκο με κάλεσε και προσφέρθηκε απευθείας να πείσει την Ε.Ε. ότι θα μπορούσε να είναι ο εγγυητής μιας ειρηνικής λύσης του ουκρανικού προβλήματος, υποστηρίζεται την ιδέα του για μια προσωπική ένωση Λευκορωσίας - Ουκρανίας με εκείνον ως Πρόεδρο των δύο κρατών».

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας, ο κ. Λουκασένκο φέρεται να υπαινίχθηκε ότι αυτός ήταν «ο μόνος τρόπος να σταματήσει η Ρωσία» ορισμένες «επιθετικές προθέσεις».

Ο κ. Τουσκ είπε, επίσης, ότι στην πραγματικότητα ο Λευκορώσος Πρόεδρος δεν ενήργησε από ανησυχία για την Ουκρανία, αλλά «από φόβο απώλειας της εξουσίας».

Ταυτόχρονα, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Λουκασένκο έπαιξε «θετικό ρόλο» στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Πάντως, επισήμως, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας δεν ανακοίνωσε ποτέ σχέδια για ένωση με την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Απρίλιο του 2014, οι ουκρανικές Αρχές άρχισαν μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Λαϊκών Δημοκρατιών στο Λουχάνσκ και στο Ντονμπάς, που είχαν αυτοανακηρυχθεί ως τέτοιες δύο μήνες νωρίτερα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 13 χιλιάδες άνθρωποι ήταν τα θύματα της σύγκρουσης.

Το ζήτημα της επίλυσης της κατάστασης στο Ντονμπάς συζητείται, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στο Μινσκ και, από τον Σεπτέμβριο του 2014, έχουν ήδη εγκριθεί τρία έγγραφα που ρυθμίζουν μέτρα για την εξάλειψη της σύγκρουσης.

Ωστόσο, μετά την αντιπαράθεση μεταξύ των μερών της σύγκρουσης, συνεχίζονται οι συρράξεις.

Tags:
Αλεξάντερ Λουκασένκο, Λευκορωσία, Ουκρανία, Ντόναλντ Τουσκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK