15:43 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (519)
0 0 0
Βρείτε μας

Σύμβουλος του Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις «μάτσο πολιτικές» για την επίλυση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για «μάτσο πολιτικές» που πρέπει να αφήσουν στην άκρη Τουρκία και Ελλάδα, έκανε λόγο η Νάταλι Τότσι, ειδική σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Τότσι, σε ανοιχτή συνομιλία που είχε με καθηγητή, αναφέρθηκε στις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, ενώ φράση της δημοσιοποιήθηκε στον λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter:

«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι παλιά διαμάχη για την κυριαρχία και την ασφάλεια μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου. Μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν η Ελλάδα και η Τουρκία κάνουν στην άκρη τις μάτσο πολιτικές και ανακαλύψουν ξανά το πνεύμα της διπλωματίας του σεισμού του '99» ανέφερε η Νάταλι Τότσι.

Αποστάσεις Κομισιόν για τη σύμβουλο του Μπορέλ σχετικά με Τουρκία και Ελλάδα

Για το θέμα που προέκυψε ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο κ. Στάνο τόνισε ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις που δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις της ΕΕ για Ελλάδα και Τουρκία.

«Οι απόψεις και οι θέσεις που μεταφέρονται από τον Ύπατο Εκπρόσωπο σχηματίζονται στις συζητήσεις με τα κράτη-μέλη» τόνισε ο Πίτερ Στάνο.

«Η κυρία Τότσι δεν χαράζει πολιτική για την ΕΕ, είναι ειδική σύμβουλος, μεταξύ άλλων ευθυνών που έχει, και οι παρατηρήσεις της είναι προσωπικές και δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις της ΕΕ, δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις και τις θέσεις του Ύπατου Εκπροσώπου» πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι σκηνικό έντασης επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ύστερα από εντολές της Άγκυρας για έρευνες σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Αθήνα έχει αντιδράσει στις κινήσεις αυτές, φέροντας το θέμα της Τουρκίας σε επίπεδο ΕΕ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, παρουσίασε λίστα πιθανόν κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, οι οποίες θα τεθούν επί τάπητος στην επόμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (519)
Tags:
Ζοζέπ Μπορέλ, Τουρκία, Ελλάδα, Κομισιόν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK