08:13 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (466)
0 0 0
Βρείτε μας

Τη διεξαγωγή μιας «πολυμερούς διάσκεψης για το ακανθώδες θέμα των θαλάσσιων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, την ενέργεια, την ασφάλεια και τη μετανάστευση», προτείνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Θα προσδιορίσουμε εργαλεία για την εξωτερική πολιτική μας, μια προσέγγιση "μαστίγιου και καρότου" απέναντι στην Τουρκία. Τι εργαλεία να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη σχέση και με ποια εργαλεία να αντιδράσουμε, αν δεν γίνουμε σεβαστοί. Θέλουμε να μας σέβονται» τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για την επικείμενη σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Σε συνέντευξη που έδωσε σε έξι ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, ο κ. Μισέλ πρότεινε τη διεξαγωγή μιας πολυμερούς διάσκεψης για να εκτονωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας την «πλήρη αλληλεγγύη» της ΕΕ με την Αθήνα.

«Στη συνάντηση αυτή  θα μπορούσαν να συζητηθούν το ακανθώδες θέμα των θαλάσσιων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση» επισήμανε.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι «η ΕΕ θα επαναβεβαιώσει ότι υποστηρίζει την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου».

Αρνήθηκε πάντως να μιλήσει για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ή τιμωρητικά μέτρα που μπορεί να υιοθετήσει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «δεν δεχόμαστε μονομερείς συμπεριφορές ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο εκ μέρους της Τουρκίας», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος πρόκειται να ταξιδέψει στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα πριν από τη σύνοδο κορυφής, πρότεινε επίσης την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων πλευρών και του ΝΑΤΟ.

Μια τέτοια διάσκεψη θα μπορούσε, όπως είπε, να περιλάβει «όλες τις χώρες που εμπλέκονται στις διάφορες συζητήσεις για τα θαλάσσια σύνορα» στη Μεσόγειο.

«Αυτός μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκλιμάκωση στην περιοχή και για να υπάρξει ένας δίαυλος για διάλογο. Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, δεν μπορεί να συνεχισθεί» σχολίασε.
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (466)
Tags:
Τουρκία, Κύπρος, Ελλάδα, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Ένωση, Σαρλ Μισέλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK