19:42 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (476)
0 0 0
Βρείτε μας

Την ξεκάθαρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο εν μέσω της τουρκικής προκλητικότητας εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο. Τι ισχύει για τα μέτρα σε βάρος της Άγκυρας.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, αναφέρθηκε στην ένταση που παρατηρείται στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επισήμανε πως η αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς Αθήνα και Λευκορωσία είναι ξεκάθαρη.

«Η αλληλεγγύη της Ευρώπης σε Ελλάδα και Κύπρο είναι ξεκάθαρη» τονίζει ο κ. Στάνο μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας παράλληλα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να λάβει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας.

«Η Ε.Ε. είναι πολύ ξεκάθαρη σε σχέση με την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο και η προσδοκία της Ε.Ε. εκφράστηκε προς στην Τουρκία τόσο με δημόσιες δηλώσεις όσο και μέσω της δέσμευσης του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, και τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και τις προσδοκίες της Ε.Ε. να δει την αποκλιμάκωση, να δει διάλογο και δέσμευση και όχι βήματα, μονομερή βήματα τα οποία αποτελούν προκλήσεις και συμβάλλουν στην αύξηση των εντάσεων» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε πως ακόμη κι αν δεν υπάρχει διάλογος, η Ε.Ε. έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί από την πλευρά της εάν δεν υπάρχουν δείγματα αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Γι’ αυτό το Συμβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει συζητήσεις για πιθανά περιοριστικά μέτρα, αλλά όλοι ελπίζουμε ότι είναι πιθανόν να προχωρήσουμε μέσω του δρόμου του διαλόγου και των συζητήσεων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ερωτώμενος για το ποια είναι τα μέτρα που θα φόβιζαν την Τουρκία και θα έκαναν την Άγκυρα να αλλάξει στάση, ο κ. Στάνο απάντησε πως δεν είναι στη φύση της ΕΕ να απειλήσει κάποιον.

Ωστόσο εάν οι Αρχές της ΕΕ δεν γίνουν σεβαστές ή καταπατηθούν, τότε μπορούν να ληφθούν πολλά μέτρα.

«Όσον αφορά τις άλλες ενέργειες της Τουρκίας εναντίον κράτους-μέλους της Ε.Ε., της Ελλάδας, η Ε.Ε. έχει επισημάνει ότι είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις για να δούμε τι είδους μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν ώστε να δείξουμε πόσο αυστηροί και πόσο σταθεροί είμαστε δείχνοντας αλληλεγγύη, και να σταθούμε στο ύψος των αρχών μας καθώς και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας».
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (476)
Tags:
Κύπρος, κυρώσεις κατά Τουρκίας, κυρώσεις, Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ, Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, τουρκική προκλητικότητα, προκλήσεις, ελληνοτουρκικά, Τουρκία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK