09:58 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (503)
0 0 0
Βρείτε μας

Για τις κινήσεις της Τουρκίας ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το ΕΛΚ να διαμηνύει ότι «δεν θα εκβιαστούμε».

Την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) με τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα σταθεί ούτε αδύναμη ούτε διχασμένη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο καθώς έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις θέσεις της. Ωστόσο, όπως τόνισε, πραγματικός διάλογος δεν νοείται υπό το καθεστώς απειλών ή παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ομόθυμη στήριξή τους στις ελληνικές θέσεις.

Ταυτόχρονα, η ΚΟ του ΕΛΚ σημείωσε επίσης ότι η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να θέσει σαφείς όρους βάσει των οποίων θα ενεργοποιηθούν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, τονίζοντας ότι εφόσον οι προκλήσεις της τουρκικής πλευράς συνεχιστούν, η Άγκυρα πρέπει να πληγεί στο σημείο όπου είναι περισσότερο ευάλωτη, δηλαδή στο οικονομικό πεδίο.

Σκληρή γλώσσα από το ΕΛΚ κατά της Τουρκίας

Το ΕΛΚ έστειλε το μήνυμα ότι θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και κατηγόρησε την Τουρκία για την αποσταθεροποίηση που προκαλεί η επεκτατική πολιτική της, όπως σημειώνεται σε ανάρτηση στο Twitter.

«Σήμερα καλωσορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνεδρίασή μας. Δεν θα ανεχτούμε την αποσταθεροποίηση που προκαλεί η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Στεκόμαστε σταθερά με την Ελλάδα και την Κύπρο στην υπεράσπιση των συνόρων και των χωρικών υδάτων τους» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του το ΕΛΚ.

Παράλληλα, το ΕΛΚ υπογραμμίζει πως «ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία» και τονίζει:

«Πρέπει να τερματίσουμε τη διαδικασία ένταξης και να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση βασισμένη στην ιδέα της συνεργασίας, στην οποία δεν είμαστε όμηροι».

Ταυτόχρονα, το ΕΛΚ χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτο για την Ευρώπη να υποχωρεί κάθε φορά που ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τα σύνορα και να παραβιάσει τις μεταναστευτικές συμφωνίες.

«Πρέπει να αλλάξουμε το παιχνίδι. Δεν θα εκβιαστούμε!» διαμηνύει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ανέφερε μέσω Twitter, πως ήταν πολύ καλό που συνομίλησαν σήμερα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Βέμπερ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ομάδας του ΕΛΚ στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και την αντίσταση ενάντια στην τουρκική στρατιωτική επιθετικότητα στη θάλασσα. «Δεν θα εκβιαστούμε» διαμήνυσε με τη σειρά του.

 

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (503)
Tags:
Τουρκία, Κυριάκος Μητσοτάκης, ΕΛΚ, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK