11:50 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την πρώην υποψήφια για την Προεδρία της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, πρότεινε ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ως μια πιθανή υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ορίσει την πρώην υποψήφια για την Προεδρία της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια και τον σύζυγό της για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

«Πιστεύω ότι θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα εάν η ΕΕ προτείνει τη Σβετλάνα Τιχάνοφβσκαγια και τον σύζυγό της, Σεργκέι, που εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή, για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, να αποτίσει φόρο τιμής σε όλους τους Λευκορώσους που συμμετείχαν στο πιο ειρηνικό κίνημα εδώ και χρόνια» έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα ένα ανώτερο στέλεχος του συμβουλίου συντονισμού της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, ο Μαξίμ Ζνακ, συνελήφθη ως πιθανός εμπλεκόμενος στην ποινική υπόθεση εκκλήσεων για πραξικόπημα, ανέφερε το Συμβούλιο την Τετάρτη. 

Η κράτησή του συνδέεται με την υπόθεση που έχει ανοίξει κατά του Συμβουλίου, κατά την οποία η κυβέρνηση της Λευκορωσίας υποπτεύεται ότι «προχώρησε σε εκκλήσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια της Λευκορωσίας», ανέφερε το Συμβούλιο, επικαλούμενο τον δικηγόρο Ντμίτρι Λάβσκι. 

Το Συμβούλιο δημιουργήθηκε μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου για την επίβλεψη της μεταβίβασης εξουσίας, αφού η αντιπολίτευση απέρριψε την επανεκλογή του κ. Λουκασένκο.

Από τότε μεγάλες διαμαρτυρίες έχουν ξεσπάσει στη χώρα, με την αστυνομία να προχωρά σε εκατοντάδες συλλήψεις.

 

Tags:
Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, Λευκορωσία, πρόταση, Νόμπελ Ειρήνης, νόμπελ, ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK