18:11 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (507)
0 01
Βρείτε μας

«Η Ελλάδα δίνει την ευκαιρία στην ΕΕ να αποδείξει ότι μπορεί να σχηματίσει ένα ισχυρό και ενωμένο μέτωπο ενόψει εξωτερικής απειλής. Εάν η αλληλεγγύη σημαίνει το οτιδήποτε, τώρα είναι η ώρα να το αποδειχθεί».

Στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξει η ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αναφέρεται άρθρο του Bloomberg.

«Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να είναι ένα απλό ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα, αντιμετωπίζει εδαφικές αξιώσεις από ένα γειτονικό έθνος, την Τουρκία» σημειώνεται αρχικά στο δημοσίευμα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Φερντινάντο Τζουλιάνο οι ευρωπαϊκές χώρες «αντί να συσπειρώνονται πίσω από την Ελλάδα, ακολουθούν αμφίσημη προσέγγιση, καθώς φοβούνται τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της ανταγωνιστικότητας της Άγκυρας».

Αυτή η στάση των ευρωπαϊκών χωρών θέτει ένα θεμελιώδες ζήτημα για το μπλοκ: «Τι κάνει αυτή η Ένωση εάν δεν είναι έτοιμη να προστατεύσει τα μέλη της;» διερωτάται ο κ. Τζουλιάνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δισταγμός των χωρών της ΕΕ «κινδυνεύει να προκαλέσει μια δικαιολογημένη αίσθηση δυσαρέσκειας στην Αθήνα» αλλά και ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλα τα κράτη-μέλη.

Συνάντηση του Προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο των Ηλυσίων κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στην Γαλλία, 22 Αυγούστου 2019
© Φωτογραφία : Dimitris Papamitsos

Παράλληλα, ο αρθρογράφος, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως και η Κύπρος, που είναι μέλος της ΕΕ, έρχεται αντιμέτωπη επίσης με την τουρκική επιθετικότητα, ενώ αξιολογεί θετικά τη στάση της Γαλλίας.

«Πράγματι, η Γαλλία έχει λάβει υποστηρικτική στάση απέναντι στην Ελλάδα, αλλά άλλα έθνη είναι πιο προσεκτικά. Η Γερμανία και η Ιταλία είναι πιο επιφυλακτικές όσον αφορά την υπονόμευση των ισχυρών οικονομικών τους δεσμών με την Τουρκία. Φοβούνται επίσης μήπως ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρακάμψει τις συμφωνίες της χώρας του με την ΕΕ για τι μεταναστευτικό, κάτι που θα προκαλούσε νέες εισροές μεταναστών σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας στην Ευρώπη».

Το δημοσίευμα καταλήγει λέγοντας πως οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν σε δύο εβδομάδες για να συζητήσουν την κρίση και θα πρέπει να υποστηρίξουν την Ελλάδα και την Κύπρο, επιβάλλοντας περισσότερες κυρώσεις στην Τουρκία, εκτός εάν υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (507)
Tags:
κυρώσεις κατά Τουρκίας, κυρώσεις, Bloomberg, ΕΕ, Κύπρος, ελληνοτουρκικά, Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, υφαλοκρηπίδα, θαλάσσιες έρευνες, έρευνες, έρευνα, τουρκική προκλητικότητα, προκλήσεις, Τουρκία, Ελλάδα, Oruc Reis
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK