08:44 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η υπόθεση της συντριβής αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε ο Λεχ Κατσίνσκι το 2010, επανεξετάζεται με τη γραμματέα Τύπου του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Πολωνίας να δηλώνει, την Τετάρτη (16/09), πως αρχίζει η διαδικασία σύλληψης εργαζόμενων στη υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας που υπηρέτησαν στο αεροδρόμιο Σμόλενσκ.

Η Έβα Μπιάλικ, γραμματέας Τύπου του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Πολωνίας, δήλωσε πως αρχίζει η διαδικασία σύλληψης εργαζόμενων στη υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, στο αεροδρόμιο Σμόλενσκ, πριν από δέκα χρόνια, όταν συνετρίβη αεροπλάνο με τον -τότε- Πρόεδρο της χώρας, Λεχ Κατσίνσκι. 

Υπενθυμίζεται ότι, στις 10 Απριλίου 2010, συνετρίβη το Tu-154 στο οποίο ήταν ο Κατσίνσκι κατά τη διάρκεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Σμόλενσκ.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν 96 άνθρωποι, από τους οποίους οι οκτώ ήταν μέλη του πληρώματος και δεν επέζησε κανένας.

Ειδικότερα, η Μπιάλικ ανέφερε, την Τετάρτη (16/09), το εξής:

«Η ερευνητική ομάδα αριθ. 1 της Γενικής Εισαγγελίας υπέβαλε αίτηση στο περιφερειακό δικαστήριο της περιοχής Βαρσοβίας-Μοκότοφ με πρόταση προσωρινής σύλληψης τριών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, που υπηρετούσαν στο αεροδρόμιο Σμόλενσκ-Σέβερνι, το 2010».

Τονίζεται πως η απόφαση του δικαστηρίου να συλλάβει τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα είναι ένα βήμα προς τη συμπερίληψή τους στη διεθνή λίστα καταζητούμενων, με επακόλουθο αίτημα για την έκδοσή τους στις πολωνικές Αρχές.

Ακόμα, η Μπιάλικ εξήγησε, σύμφωνα με το onet.pl, ότι «οι κατηγορίες που ασκήθηκαν εναντίον των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, σχετίζονται με τη σκόπιμη πρόκληση αεροπορικής συντριβής που προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπων».

Πάντως, το 2011, η Διακρατική Αεροπορική Επιτροπή δημοσίευσε την τελική έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα μιας τεχνικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία η άμεση αιτία της συντριβής ήταν η απόφαση του πληρώματος να μην φύγει για ένα άλλο αεροδρόμιο και οι συστημικοί λόγοι αφορούσαν ελλείψεις στην υποστήριξη πτήσεων και στην εκπαίδευση του πληρώματος.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει την πολωνική επανεξέταση του ζητήματος ως «πολιτικά προκατειλημμένη».

Tags:
αεροσκάφος, πτώση αεροπλάνου, αεροπλάνο, Πολωνία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK