09:48 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Προ ημερών, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην κατάρτιση καταλόγου κυρώσεων κατά Λευκορώσων αξιωματούχων.

Το Παρίσι προτρέπει τη Λευκωσία να μη συνδέει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας με τις ενέργειες κατά της Τουρκίας εξαιτίας της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσει να τις μπλοκάρει, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Σχέσεων, Κλεμέντε Μπονέ σε συνέντευξή του. 

Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία στις 9 Αυγούστου, που είχαν σαν αποτέλεσμα την έκτη συνεχή θητεία του Προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Οι ηγέτες της Ένωσης συζήτησαν κυρώσεις κατά περίπου 40 αξιωματούχων της Λευκορωσίας που εκτιμάται ότι βρίσκονται πίσω από τη νοθεία και τη βία κατά των διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων μετά τις εκλογές. 

Ο Μπονέ δήλωσε στην Politico ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που αντιτίθεται στις κυρώσεις της Ένωσης κατά της Λευκορωσίας, καθώς απαιτεί να επιβληθούν πρώτα τιμωρητικά μέτρα κατά της Άγκυρας.

«Ήμουν ξεκάθαρος γι’ αυτό χθες με τους Κύπριους συναδέλφους μου λέγοντας “εντάξει, πρέπει να ξεμπλοκάρετε τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, γιατί πιστεύω ότι δεν είναι υπέρ σας να δημιουργείτε τέτοια σύνδεση”» ανέφερε.

Εκτίμησε ότι ο δισταγμός της Κύπρου να εγκρίνει τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας είχε προκληθεί από τις αμφιβολίες σχετικά με τη στήριξη της ΕΕ απέναντι στις «τουρκικές προκλήσεις».

Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Γαλλία, Κύπρος, κυρώσεις, Λευκορωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK