10:16 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Για τον ειδικό στο μεταναστευτικό Ιβ Πασκουό, η Επιτροπή «αναδιευθετεί ένα σύνολο χωρίς πραγματικό σχέδιο, χωρίς δομή, χωρίς σκελετό».

Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν σήμερα το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, πέντε χρόνια μετά την κρίση του 2015.

Όπως επεσήμανε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το σχέδιο βασίζεται σε μια «δίκαιη και λογική ισορροπία» μέσα στο αίσθημα «ευθύνης και αλληλεγγύης» που πρέπει να διακατέχει τα 27 κράτη-μέλη.

Οι ευρωπαϊκές χώρες που δεν θέλουν να πάρουν αιτούντες ασύλου σε περίπτωση αύξησης των μεταναστευτικών ροών, πρέπει να συμμετάσχουν στις επιστροφές όσων απορρίπτεται η αίτησή τους για άσυλο από τις χώρες στις οποίες έφθασαν προς τις χώρες προέλευσής τους.

Ταυτόχρονα, αναθεωρείται η Αρχή που αναφέρει πως η πρώτη χώρα εισόδου ενός μετανάστη στην ΕΕ, έχει και την ευθύνη της επεξεργασίας του αιτήματός του για άσυλο, ενώ υπεύθυνη για το αίτημα ασύλου θα μπορεί να είναι εκείνη στην οποία ένας μετανάστης έχει αδελφό ή αδελφή στην οποία έχει εργαστεί ή σπουδάζει, με τη χώρα που δίνει βίζα σε έναν πρόσφυγα να πρέπει παράλληλα να αναλάβει και την αίτηση ασύλου.

Προβλέπεται επίσης μια πιο ταχύτερη διαδικασία ώστε να απορρίπτονται πιο γρήγορα οι μετανάστες που έχουν λίγες πιθανότητες να λάβουν διεθνή προστασία.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ), σε περίπτωση που μια χώρα δέχεται πίεση και θεωρεί πως δεν μπορεί πλέον να αναλάβει την υποδοχή επιπλέων μεταναστών, μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση ενός «υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης», που πρέπει να αποφασιστεί από την Επιτροπή και είναι εκείνη που εκτιμά τον αριθμό των μεταναστών που θα πρέπει να αναλάβει.

Ακόμη, όλα τα κράτη συνεισφέρουν, ανάλογα με το οικονομικό τους βάρος και τον πληθυσμό τους, ενώ δίνεται η επιλογή στις χώρες είτε αν θέλουν να υποδεχτούν τους αιτούντες άσυλο είτε να συμβάλλουν κυρίως στην κατασκευή κέντρων υποδοχής.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως αν μια χώρα της ΕΕ δεν καταφέρει να στείλει μετανάστες στη χώρα προέλευσής τους μέσα σε οκτώ μήνες, οφείλει να τους υποδεχθεί, ωστόσο, προκειμένου να αυξηθούν οι επιστροφές  προς τις χώρες προέλευσης, η Επιτροπή θα ορίσει έναν συντονιστή, που θα στηρίζεται σε ένα δίκτυο «ειδικών» στα κράτη-μέλη, με την ταυτόχρονη «εντατικοποίηση» των διαπραγματεύσεων με τις χώρες προέλευσης.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στις επιστροφές [...] Υπάρχει στο πακέτο μας σήμερα ένας αριθμός πρωτοβουλιών προκειμένου να φθάσουμε σε μια αυξημένη ικανότητα επιστροφών [...] Ένα κρίσιμο σημείο είναι να έχουμε καλές συμφωνίες επανεισδοχής [των μεταναστών αυτών] στις τρίτες χώρες, και αυτό θα είναι προτεραιότητα» επέμεινε η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.

Το νέο Σύμφωνο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΜΚΟ Oxfam, που κατηγόρησε την Επιτροπή ότι «υποκύπτει στις αντιμεταναστευτικές κυβερνήσεις».

Tags:
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αιτούντες άσυλο, άσυλο, προσφυγικές ροές, Προσφυγικό, πρόσφυγας, πρόσφυγες, Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΕ, δομή μεταναστών, μεταναστευτικό, μετανάστης, μετανάστες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK