08:24 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Από
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (647)
0 50
Βρείτε μας

Μήνυμα στην Τουρκία αναφορικά με την παραβίαση των θαλασσίων συνόρων αναμένεται να στείλει η ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής. Το ερώτημα που κυριαρχεί όμως είναι αν όντως θα επιβληθούν κυρώσεις ή αν θα γίνει η παραπομπή του ζητήματος «στις ελληνικές καλένδες».

Πυρετός διπλωματικών επαφών καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Στη Σύνοδο αναμένεται να βρεθεί επί τάπητος το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία αναφορικά με την προκλητική συμπεριφορά της απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Έπειτα από αναβολή μιας εβδομάδας για προληπτικούς λόγους που σχετίζονται με την πανδημία, οι κυρώσεις απέναντι στους Τούρκους φαίνεται ότι παραμένουν στο τραπέζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik όμως, όπως διαμορφώνεται το κλίμα στις Βρυξέλλες, η πλάστιγγα δεν γέρνει υπέρ των κυρώσεων καθότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αποσκοπούν στο να προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας.

Μια ομάδα χωρών, με επικεφαλής τη Γερμανία στην οποία συντάσσονται και Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, φαίνεται ότι δεν επιθυμούν κυρώσεις.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ζήτησε ισορροπία και από τις δηλώσεις της -που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu»- φαίνεται να απομακρύνει το ενδεχόμενο να ζητήσει η Γερμανία την επιβολή κυρώσεων:

«Πρέπει να ζυγίσουμε με μεγάλη προσοχή πώς θα συμβάλουμε στη διευθέτηση των διαφωνιών, αλλά και πώς θα βρούμε τρόπο για να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας. Πρέπει να βρούμε νέα ισορροπία στη σχέση μας με την Τουρκία και να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας σε πολλούς σημαντικούς τομείς».

Αιτία γι' αυτή τη στάση φέρεται να είναι -όπως έχουν διατυπώσει κατά καιρούς αναλυτές στο Sputnik- οι ισχυρές οικονομικές σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Δεν είναι λίγες, άλλωστε, οι εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα, την ίδια στιγμή μάλιστα που ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, διαμήνυε ότι «οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν όχι μόνο σε ζητήματα υφαλοκρηπίδας και θαλασσίων ορίων, αλλά στα νησιά και τον εναέριο χώρο».

Την κορυφή του παγόβουνου αποτελεί για διπλωματικούς κύκλους το γεγονός ότι ο Ερντογάν έστειλε την Τετάρτη επιστολή στους ηγέτες των χωρών της ΕΕ, «ξεχνώντας» την Ελλάδα και την Κύπρο.

Υπέρ των διερευνητικών επαφών τάχθηκε από την πλευρά του ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μας, ζητώντας να ξεκινήσουν άμεσα.

«Δεν πρόκειται να αποδώσουν. Οι Τούρκοι θα συνεχίσουν την επιθετική και αναθεωρητική πολιτική τους. Θέλουν τον αφοπλισμό των ελληνικών νησιών» τονίζει στο Sputnik, o καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

Την ίδια στιγμή, επισήμανε ότι η Κύπρος αναμένεται να επιμείνει σε κυρώσεις. «Το ερώτημα που παραμένει είναι αν θα ακολουθήσει η Αθήνα και το Παρίσι την κυπριακή γραμμή, καθώς την προηγούμενη φορά κατέγραψαν απλώς την αντίδρασή της» αναφέρει.

Αναφορικά με την επιβολή των κυρώσεων, εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό να επιβληθούν κυρώσεις σε πρόσωπα «ωστόσο το πιο αποτελεσματικό θα είναι να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι να μπλοκάρουν την τουρκική οικονομία. Μόνο τότε θα καταφέρουν ένα σημαντικό πλήγμα στην τουρκική επεκτατική πολιτική». 

«Η Κύπρος έχει μια στάση γενναιότητας και θα επιμείνει στο ζήτημα των κυρώσεων» υποστηρίζει, από την πλευρά του, o δικηγόρος Πολύκαρπος Αδαμίδης, αναπληρωτής Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου, Προμηθειών και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, μιλώντας στο Sputnik.

«Όλα ακόμα είναι ανοικτά. Δεν είναι δυνατόν οι κυρώσεις να φύγουν από το τραπέζι, δεν γίνεται να αποτελούν μόνο φόβητρο, αλλά πρέπει να εφαρμόζονται και την πράξη. Η συστηματική παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία πρέπει να τιμωρηθεί με κυρώσεις. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα. Αν δεν το κάνει, μεταφέρει ένα αντίθετο και λάθος μήνυμα, ότι όσοι εκβιάζουν παίρνουν αυτό που θέλουν» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων. 

«Οι ενέργειες καταπάτησης συνεχίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και το γεγονός ότι για τα μάτια του κόσμου κάνει στιγμιαίες υπαναχωρήσεις δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ως υποχώρηση» προσθέτει.

Την άποψη ότι η Σύνοδος Κορυφής θα δείξει αν τελικά υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα της Συνόδου MED7, δηλαδή των ηγετών της συμμαχίας των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, εκφράζει στο Sputnik ο διεθνολόγος Ανδρέας Ρισβάς:

«Η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, σε συνδυασμό με την επικείμενη νέα προσφυγική κρίση καθιστούν βαρύνουσας σημασίας την αδήριτη ανάγκη περί "μεσογειακής ειρήνης". Περί διατήρησης της ειρήνης δηλαδή στη Μεσόγειο και στα πέριξ της, καθώς και διεύρυνσης των ειρηνικών λύσεων σε περιπτώσεις αντικρουόμενων συμφερόντων. Η εύρεση λύσεων και η ύπαρξη ουσιώδους διαλόγου είναι απαραίτητη εν προκειμένω, ώστε να παραμεριστούν οι όποιες διαφορές στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της ευρύτερης περιοχής».

Ειδάλλως, όπως τουλάχιστον τονίστηκε στη Σύνοδο MED7, και επισημαίνει και ο Α. Ρισβάς, οι κυρώσεις προς τις χώρες που δεν λαμβάνουν υπόψιν τους το διεθνές δίκαιο, είναι μονόδρομος και αυτό πρέπει να υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής.

«Η Τουρκία λόγου χάριν, η οποία συνεχίζει κατά κόρον τις παραβάσεις και τις παράνομες ενέργειες, είναι συνετό να σταματήσει τις γεωτρήσεις. Εκτός αυτών, πρέπει να διακόψει και τις επικίνδυνες ατραπούς που ακολουθεί στα ελληνικά σύνορα. Συγκεκριμένα, το Άρθρο 6 της Κοινής Διακήρυξης των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, καθιστά σαφές πως το διεθνές δίκαιο (και το Δίκαιο της Θαλάσσης στην περίσταση αυτή) συνάδει με το erga omnes. Αυτό σημαίνει ότι οι νόμοι είναι έναντι όλων, όλα τα μέρη δηλαδή πρέπει να τηρούν τους υφιστάμενους νόμους. Η Τουρκία επί παραδείγματι, παραβιάζει κυριαρχικά συμφέροντα, οι δράσεις της είναι μονομερείς και η παραβατική της πολιτική μεγαλώνει. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, με τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς κανόνες».

«Επομένως, είναι σωστή η επόμενη ακολουθία: Συμμόρφωση, διάλογος και διαπραγμάτευση. Διότι πρώτον ελλοχεύει ο κίνδυνος της αύξησης των προκλήσεων και της ολικής ρήξης διμερών σχέσεων και δεύτερον το νέο προσφυγικό-μεταναστευτικό κύμα. Το 2016, η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν συμφωνήσει στον "μηχανισμό επανεισδοχής", κάτι που είναι σημαντικό να ισχύει και στη σημερινή ταλαντευόμενη εποχή. Το τέλος των τουρκικών προκλήσεων, επιπροσθέτως, οφείλει να φέρει την αρχή των συζητήσεων ανάμεσα στις δύο -και όχι μόνο- χώρες» καταλήγει ο κ. Ρισβάς.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (647)
Tags:
κυρώσεις κατά Τουρκίας, κυρώσεις, ΕΕ, Σύνοδος, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK