22:59 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νέο προσχέδιο συμπερασμάτων παρέδωσε ο Σαρλ Μισέλ, πριν από λίγο, στους 27 ηγέτες της Ε.Ε. κατά τη Σύνοδο Κορυφής που εξελίσσεται από την Πέμπτη (01/10), στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρέδωσε νέο προσχέδιο κειμένου συμπερασμάτων για την Τουρκία στους 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το νέο προσχέδιο βασίζεται στα δύο προηγούμενα και προσθέτει την έντονη καταδίκη της Ε.Ε. για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Ακόμα, αναφέρεται πως η Ε.Ε. «είναι πλήρως δεσμευμένη στην επίλυση του Κυπριακού», διατηρεί τη φράση για «χρήση όλων των μέσων» σε περίπτωση μονομερών ενεργειών της Τουρκίας, δεσμεύει το Συμβούλιο για αποφάσεις ως τον Δεκέμβριο και περιλαμβάνει την ελληνική φράση για «οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών».

Το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων αναμένεται να συζητηθεί μετά το δείπνο των ηγετών.

Πώς προέκυψε το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων

Σε «μάχη» για γερά νεύρα εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε., καθώς η Αθήνα και η Λευκωσία έθεσαν «μπλόκο» και στο δεύτερο προσχέδιο συμπερασμάτων, διότι θεώρησαν πως «θα πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές και προσθήκες».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Νίκο Αναστασιάδη είχαν και έκτακτη σύσκεψη για να αρθεί το «αδιέξοδο».

Από την άλλη, ένας Κύπριος αξιωματούχος τόνισε ότι οι συζητήσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία μπορεί να συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή (02/10).

Το πρώτο προσχέδιο και οι αντιπροτάσεις της Αθήνας

Η ελληνική πλευρά είχε απορρίψει το πρώτο προσχέδιο κειμένου συμπερασμάτων, το οποίο ανέφερε ότι «η Ε.Ε. είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία στη διάθεσή της προκειμένου να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου».

Επίσης, σε εκείνο σε εκείνο το προσχέδιο συμπερασμάτων αναφερόταν πως «με την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα Ε.Ε. - Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου», καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους» και «συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας για το 2016».

Στο προσχέδιο περιλαμβανόταν και η πρόταση του Σαρλ Μισέλ, καλώντας σε «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και ανέθετε στον ανώτατο διπλωμάτη της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες.

Επιπλέον, το κείμενο «χαιρετίζει τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Πάντως, η ελληνική συμβιβαστική πρόταση περιέχει τα εξής στοιχεία, σύμφωνα με το STAR, «η Ε.Ε. παραμένει δεσμευμένη στη δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία», «οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως».

Ακόμα, η Αθήνα πρότεινε να συμπεριληφθούν οι εξής φράσεις: «Όπως η Τουρκία δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Ε.Ε. και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών, κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση».

Επίσης, η ελληνική πλευρά επιθυμούσε τη συμπερίληψη των ακόλουθων φράσεων: «Η Ε.Ε. καλωσορίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο», «η Ε.Ε. επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στον χάρτη της Γαλάζιας δεν συνάδουν με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες».

Tags:
Τουρκία, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Σύνοδος Κορυφής, Ευρωπαϊκή Ένωση, Σαρλ Μισέλ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK