03:52 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
0 22
Βρείτε μας

Σε συμφωνία κατέληξε, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (02/10), η Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε. που έγινε στις Βρυξέλλες τόσο για την Τουρκία όσο και για τη Λευκορωσία.

Ολοκληρώθηκε το πολιτικό θρίλερ στις Βρυξέλλες, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (02/10), και έτσι οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία τόσο για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, όσο και για τη Λευκορωσία, επιβάλοντας κυρώσεις σε 40 αξιωματούχους της ευρωπαϊκής χώρας. 

Φον ντερ Λάιεν: «Περιμένουμε από την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της»

Μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της διήμερης Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.

Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων,  η Φον ντερ Λάιεν είπε:

«Επανεπιβεβαιώσαμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και είναι ξεκάθαρο ότι τίποτα δεν μπορεί να δημιουργήσει διχόνοια μεταξύ μας. Περιμένουμε από την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για μια θετική μακροπρόθεσμη ατζέντα. [..] Η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα και τις διαθέσιμες επιλογές της, έχουμε μια εργαλειοθήκη την οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε αμέσως, αν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία».

Επίσης, καταδίκασε τις κινήσεις της Άγκυρας τόσο εντός των ελληνικών υδάτων όσο και τις γεωτρήσεις της γειτονικής χώρας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Η ίδια επισήμανε πως χρειάζεται «εποικοδομητική ατζέντα» και είναι σειρά της Τουρκίας να αποδείξει πως θέλει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, εκσυγχρονίζοντας την Τελωνειακή Ένωση και συνεργαζόμενη με την Ε.Ε. στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα στη βάση της σχετικής συμφωνίας που επετεύχθη το 2016. 

Πάντως, έσπευσε να προσθέσει πως οι κυρώσεις δεν έχουν φύγει από το τραπέζι, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι αυτή η επιθυμητή λύση.

Ακόμα, έγινε γνωστό πως οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα συζητηθούν εκ νέου στα μέσα Δεκεμβρίου.

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο συμπερασμάτων από τη συγκεκριμένη Σύνοδο Κορυφής, η δεύτερη ημέρα της οποίας θα αρχίσει στις 10:30, την Παρασκευή (02/10). 

Μισέλ: «Κυρώσεις σε 40 αξιωματούχους της Λευκορωσίας»

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Σαρλ Μισέλ γνωστοποίησε πως οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. κατέληξαν στην επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία.

Χαρακτηριστικά, είπε πως οι κυρώσεις θα επιβληθούν σε 40 πρόσωπα από τη Λευκορωσία και σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

​Το πρώτο προσχέδιο και οι αντιπροτάσεις της Αθήνας

Η ελληνική πλευρά είχε απορρίψει το πρώτο προσχέδιο κειμένου συμπερασμάτων, το οποίο ανέφερε ότι «η Ε.Ε. είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία στη διάθεσή της προκειμένου να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου». 

Επίσης, σε εκείνο σε εκείνο το προσχέδιο συμπερασμάτων αναφερόταν πως «με την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα Ε.Ε. - Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου», καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους» και «συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας για το 2016». 

Στο προσχέδιο περιλαμβανόταν και η πρόταση του Σαρλ Μισέλ, καλώντας σε «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και ανέθετε στον ανώτατο διπλωμάτη της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες.

Επιπλέον, το κείμενο «χαιρετίζει τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Πάντως, η ελληνική συμβιβαστική πρόταση περιέχει τα εξής στοιχεία, σύμφωνα με το STAR, «η Ε.Ε. παραμένει δεσμευμένη στη δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία», «οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως». 

Ακόμα, η Αθήνα πρότεινε να συμπεριληφθούν οι εξής φράσεις: «Όπως η Τουρκία δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Ε.Ε. και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών, κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση».

Επίσης, η ελληνική πλευρά επιθυμούσε τη συμπερίληψη των ακόλουθων φράσεων: «Η Ε.Ε. καλωσορίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο», «η Ε.Ε. επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στον χάρτη της Γαλάζιας δεν συνάδουν με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες». 

Έκτακτη σύσκεψη για να αρθεί το αδιέξοδο

Σε «μάχη» για γερά νεύρα εξελίχθηκε η Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε., καθώς η Αθήνα και η Λευκωσία έθεσαν «μπλόκο» στο δεύτερο προσχέδιο συμπερασμάτων, διότι θεώρησαν πως «θα πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές και προσθήκες».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Νίκο Αναστασιάδη είχαν και έκτακτη σύσκεψη για να αρθεί το «αδιέξοδο».

Από την άλλη, ένας Κύπριος αξιωματούχος τόνισε ότι οι συζητήσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία μπορεί να συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή (02/10).

Τρίτο προσχέδιο για να καμφθούν οι αντιστάσεις Αθήνας - Λευκωσίας

Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρέδωσε τρίτο προσχέδιο κειμένου συμπερασμάτων για την Τουρκία στους 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το νέο προσχέδιο βασίζεται στα δύο προηγούμενα και προσθέτει την έντονη καταδίκη της Ε.Ε. για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Ακόμα, αναφέρεται πως η Ε.Ε. «είναι πλήρως δεσμευμένη στην επίλυση του Κυπριακού», διατηρεί τη φράση για «χρήση όλων των μέσων» σε περίπτωση μονομερών ενεργειών της Τουρκίας, δεσμεύει το Συμβούλιο για αποφάσεις ως τον Δεκέμβριο και περιλαμβάνει την ελληνική φράση για «οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών».

Tags:
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Λευκορωσία, Κύπρος, Ελλάδα, Ανατολική Μεσόγειος, κυρώσεις, Τουρκία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Σύνοδος Κορυφής
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK