09:32 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Από
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (168)
0 0 0
Βρείτε μας

Θέση για τις ένοπλες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν πήρε, την Παρασκευή (02/10), ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλώντας σε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Για άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έκανε λόγο, την Παρασκευή (02/10), ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που γίνεται στις Βρυξέλλες. 

Συγκεκριμένα, ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε:

«Ζητούμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών. Καταβάλλουμε κοινές προσπάθειες με άλλους διεθνείς παράγοντες για την επανάληψη του πολιτικού διαλόγου στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ υπό τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)».

Ακόμα, τόνισε ότι η Ε.Ε. θα ήθελε η Τουρκία να διαδραματίσει πιο εποικοδομητικό ρόλο στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τέλος, ο Μισέλ ανέφερε:

«Ζητούμε, επίσης, τη διακοπή της ξένης παρέμβασης που περιπλέκει την κατάσταση αντί να μετριάσει τις εντάσεις».

​Το χρονικό της κλιμάκωσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Υπενθυμίζεται ότι, την Κυριακή (27/09), ξέσπασε ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, συγκεκριμένα, στη γραμμή επαφής μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. 

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την εμπλοκή της Τουρκίας στην κλιμάκωση, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε μια μη αναστρέψιμη επιδείνωση της κατάστασης και θα κάνει τη σύγκρουση να επεκταθεί.

Το Αζερμπαϊτζάν άρχισε αυτό που χαρακτηρίζει ως «αντεπίθεση», ενώ οι Αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατηγόρησαν το Μπακού για πυροβολισμούς εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών στην πρωτεύουσα της περιοχής, το Στεπανακέρτ.

Η Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση, ενώ το Αζερμπαϊτζάν μόνο στρατιωτικό νόμο και αυτόν μερικώς.

Πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ, κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν σε έναν διάλογο, που διευκολύνεται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χωρίς προϋποθέσεις.

Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (168)
Tags:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Σαρλ Μισέλ, Σύνοδος Κορυφής, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK