17:04 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (675)
0 12
Βρείτε μας

Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, καθώς Ελλάδα και Κύπρος έθεσαν βέτο στα πρώτα δύο κείμενα συμπερασμάτων που καταρτήθηκαν, κρίνοντάς τα ανεπαρκή. Στο τελικό ανακοινωθέν, η ΕΕ στέλνει ηχηρό μήνυμα στην τουρκική πλευρά και εκφράζει στήριξη σε Αθήνα και Λευκωσία.

Ολονύχτια ήταν η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, καθώς χρειάστηκε η κατάρτιση τριών κειμένων συμπερασμάτων για να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η Ελλάδα έθεσε βέτο στο πρώτο κείμενο συμπερασμάτων, ενώ από κοινού με τη Λευκωσία δεν αποδέχθηκε το δεύτερο κείμενο που καταρτίστηκε. Όπως τόνισε τα ξημερώματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το αρχικό προσχέδιο απορρίφθηκε καθώς «θα πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές και προσθήκες». 

Τα τελικά συμπεράσματα

Στο τελικό ανακοινωθέν ορίζεται η σταθερή «επιδίωξη διαλόγου, με καλή πίστη, και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση».

Τονίζεται η ανάγκη επίλυσης όλων των διαφορών «μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και εκφράζεται η «πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά».

Εκφράζεται ικανοποίηση για τις πρόσφατες κινήσεις αποκλιμάκωσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις ανακοινώσεις περί επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, ενώ ζητείται αυτές οι κινήσεις να διευρυνθούν.

Παράλληλα, καταδικάζονται έντονα οι «παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» και η Τουρκία καλείται να «απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το πλήρες κείμενο συμπερασμάτων από την πρώτη μέρα της συνεδρίασης. 

«Περιμένουμε από την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της»

Στην συνέντευξη Τύπου της Προέδρου της Κομισιόν και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ακολούθησε της μαραθώνιας Συνόδου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έστειλε νέο μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, επικρίνοντας, παράλληλα, τη στάση της Τουρκίας.

«Επανεπιβεβαιώσαμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και είναι ξεκάθαρο ότι τίποτα δεν μπορεί να δημιουργήσει διχόνοια μεταξύ μας. Περιμένουμε από την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για μια θετική μακροπρόθεσμη ατζέντα. [...] Η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα και τις διαθέσιμες επιλογές της, έχουμε μια εργαλειοθήκη την οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε αμέσως, αν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία».

Αφού καταδίκασε τις κινήσεις της Άγκυρας, τόσο εντός των ελληνικών υδάτων όσο και τις γεωτρήσεις της γειτονικής χώρας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, επεσήμανε την ανάγκη για μία «εποικοδομητική ατζέντα».

Όπως τόνισε, οι κυρώσεις δεν έχουν φύγει από το τραπέζι, εξήγησε, όμως, πως δεν είναι αυτή η επιθυμητή λύση. 

Κυβερνητικές πηγές: Το κείμενο συμπερασμάτων αντανακλά τις ελληνικές θέσεις

Κυβερνητικές πηγές, σε δηλώσεις τους, επεσήμαναν πως το τελικό κείμενο που υιοθετήθηκε αντανακλά τις θέσεις της Ελλάδας, όπως αποτυπώθηκαν κατά την προσέλευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η διαπραγμάτευση, όπως επισημαίνεται, ήταν δύσκολη, ωστόσο το τελικό συμπέρασμα είναι καλύτερο για τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου από αυτό που αρχικά είχε προταθεί.

«Όπως τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν), κανένας δεν μπορεί να διχάσει την Ευρώπη. Έτσι, η ΕΕ στέλνει σήμερα μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Καταδικάζονται οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και είναι ξεκάθαρο ότι αν υπάρξει συνέχιση τέτοιων συμπεριφορών, αυτό θα έχει συνέπειες» επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

«Καθίσταται σαφές ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας αφορούν την Οριοθέτηση Θαλάσσιων ζωνών (Υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ). Είναι σαφές πως για πρώτη φορά η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μαραθώνιας συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής, δεν αποτέλεσε απλά ένα μέρος της υπό συζήτηση ατζέντας», συμπληρώνουν και καταλήγοντας οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο με την γείτονα χώρα, με απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, «να μη γίνονται παράνομες ενέργειες εκ μέρους της».

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (675)
Tags:
Σαρλ Μισέλ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ανατολική Μεσόγειος, ελληνοτουρκικά, Τουρκία, Κύπρος, Ελλάδα, Σύνοδος Κορυφής
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK